| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrarium | Fitogeografica | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Sectia Ornamentala
Amplasare si suprafata

Sectia Ornamentala se afla amplasata la intrarea principala in Gradina Botanica, de jur imprejurul pavilionului administrativ si a Complexului de sere.
Sectia Ornamentala dispune de o suprafata de 4 ha de teren si o suprafata de 400 m² de sera, precum si 72,60 m² suprafata tratata ca solar, destinata colectiilor ce necesita spatii inchise pentru cultura si pastrarea lor, cat si pentru cultura la sol a unor plante exotice rare pentru flori taiate.

Specific

Sectia Ornamentala are menirea de a pune la dispozitia vizitatorilor o gama variata de plante ornamentale, ierboase si lemnoase, care prin modul de amplasare si grupare si prin succesiunea infloririi, se constituie intr-o expozitie cu caracter permanent, destinata nu numai recreerii si odihnei ci si instructiei si educatiei.

Descriere

La aproximativ 40 de metri de la intrarea in Gradina Botanica, aleea centrala se intersecteaza cu o alee care pe partea dreapta duce la pavilionul administrativ.
In continuare, se afla parterul central al Gradinii, ce se continua si in Sectia Biologica. Acest parter este decorat cu garduri vii de cimisir (Buxus sempervirens), platbande cu trandafiri si arabescuri realizate din Buxus si Taxus baccata (tisa).
Pe parter si in zonele limitrofe sunt amplasate colectii si grupari de plante indigene: graminee ornamentale, tufe de Yucca si colectia de Narcissus (narcise).
In fata pavilionului se afla piateta "Dr. A. Fatu" in mijlocul careia se afla bustul primului director al Gradinii Botanice, creatie a artistului emerit Eftimie Birleanu. Pe parcursul anului acest spatiu este ocupat de interesante specii si soiuri de plante anuale decorative prin flori, frunze sau port.
Pe terenurile din jur se gaseste colectia de magnolii cu flori albe si roz (Magnolia kobus, M. x soulangiana).
Incepand din primavara pina toamna rasar ghiocei, viorele, branduse, crucea voinicului, toporasi, bujori, macul de California, muscate, tufanele sau plante originare din China si din Japonia. In timpul iernii, se pot admira rasinoasele si unele foioase decorative prin fructe (Viburnum rhytidophyllum si Rhus typhina).
La intrarea in pavilion, pe dreapta, o stancarie artificiala adaposteste plante decorative.
Pe aleea care separa Sectia Ornamentala de cea a Florei Globului sunt cultivate gladiole si bujori.
In serele sectiei se gaseste colectia de crizanteme, cea mai valoroasa din tara la ora actuala, ce include 12 specii de crizanteme care apartin la 215 taxoni.
Toamna tarziu, pe aleea principala, in fata sectorului administrativ si in Complexul expozitional, cu ocazia organizarii expozitiilor anuale, sunt prezentate soiuri de crizanteme cultivate in forma de cascada, piramida, pom, tufis, forme expuse pentru prima data in Romania, la Gradina Botanica din Iasi.

Tematica

Tematica Sectiei Ornamentale este axata pe:

  1. Conservarea fondului de plante al sectorului in cadrul unor colectii cu valoare stiintifica si estetica.
  2. Introducerea, inmultirea si pastrarea fondului genetic de plante ornamentale din flora spontana a Romaniei.
  3. Prezentarea de plante perene, indigene si exotice, cu perioade diferite de inflorire.


Subsectia pentru nevazatori
Amplasare si suprafata

Subsectia pentru nevazatori a inceput in toamna anului 1991 si este amplasata la stinga pavilionului administrativ, pe aleea ce duce spre sera 12. Cele aproape 30 de specii cultivate aici prezinta etichete cu explicatii atit in limba latina cat si in alfabetul Braille.

Descriere

Subsectia pentru nevazatori este destinata celor lipsiti total sau partial de vedere.
Taxonii prezentati aici se caracterizeaza printr-un continut ridicat in uleiuri eterice, glicozide, rasini, balsamuri, taninuri, alcaloizi, fitoncide si insecticide vegetale, emanand mirosuri puternice la atingere, pipait si miros, ceea ce faciliteaza recunoasterea acestora de catre persoanele cu dizabilitati de vedere.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2019 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.