s

| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrarium | Fitogeografica | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Complexul de sere

Complexul de Sere reprezinta o completare a sectiei Fitogeografice, aici fiind cultivate specii ce nu rezista in conditiile climatice ale zonei noastre. Impreuna, cele doua sectii reusesc sa ofere vizitatorilor o imagine cat mai completa asupra florei din diferite zone biogeografice.

Constructiile din metal si sticla ocupa o suprafata de 5500 m². Compartimentele adapostesc un genofond remarcabil de plante, reprezentat de 2500 taxoni care provin in special din continente cu zone subtropicale, tropicale si ecuatoriale. Repartizarea stiintifica a acestor taxoni este realizata dupa criterii biogeografice, taxonomice si utilitare.

Sectorul Complexul de Sere reuneste 21 de compartimente, fiecare avand propriile caracteristici incluzand diferite specii de plante. Unele compartimente sunt destinate exclusiv cercetarilor stiintifice si pregatirii materialului inmultitor, astfel ca pentru vizitatori sunt accesibile doar un numar de 11 sere: mediteraneana, exotica, arida, a plantelor utile, Palmariu, a cactusilor, a suculentelor, tropicala, a cicadatelor, a azaleelor si a cameliilor.

Una dintre colectiile care releva cel mai bine relatia de complementaritate cu sectia Fitogeografica este cea a plantelor xerofile. Aceasta reprezinta o asociatie eterogena de taxoni cu aspect arboricol, care provin din zone cu climat subtropical de tip mediteranean (cresc in conditii naturale, in teritorii limitrofe Marii Mediterane; prin analogie climatica si in N-V Californiei, Chile, Africa de Sud).
Cei mai multi taxoni sunt binecunoscuti: maslinul, rodiul, smochinul, roscovul, dafinul, oleandrul, rosmarinul, chiparosul, laurul, laurociresul, filirea, ghimpele, cornisorul, stejarul de piatra si stejarul de pluta.

Flora zonelor tropicale si subtropicale este probabil cea mai bine reprezentata prin specii lemnoase si ierboase ce provin de pe toate continentele (exceptie, cel antarctic).

Dintre speciile arborescente cele mai cunoscute si raspandite in cultura apartin genului Ficus, in serele gradinii fiind adapostite peste 100 de exemplare. Ficusii sunt apreciati in general pentru aspectul decorativ (ficusul plangator, ficusul elastic), dar unele specii au si intrebuintari in medicina traditionala indiana sau africana. Tot aici trebuie amintite speciile lemnoase foarte apreciate pentru aspectul decorativ al frunzelor: Cordyline, Dracaena, Aucuba, soiuri de Codiaeum variegatum (familia Euphorbiaceae).

In grupul mare al speciilor arborescente palmierii ocupa un loc aparte, datorita atat calitatilor decorative, cat si particularitatilor de dezvoltare si cultura. Familia Palmae se remarca prin decorativismul deosebit al frunzelor, care pot avea aspect palmat sau penat, plantele ajungand sa aiba un aspect luxuriant. Palmierul pitic (originar din zona mediteraneeana), palmierii sabal (originari din continentul american), Phoenix roebelenii (cu provenienta din Indiile Orientale si China), Caryota mitis (palmier originar din Malaezia), Trachycarpus fortunei (palmierul evantai), Washingtonia filifera reprezinta numai cateva specii din cele 30 care alcatuiesc colectia de palmieri prezenti aici.

O importanta deosebita pentru specialisti prezinta exemplarele ce apartin familiei Cycadaceae, forme primitive in cadrul plantelor fanerogame actuale. Cea mai raspandita specie a genului este Cycas revoluta, originara din Japonia. Colectia mai cuprinde si alti repezentanti ai familiei: Ceratozamia mexicana (originara din America Centrala), speciile africane Encephalartos ferox si Stangeria eriopus.

Plantele exotice de origine tropicala cu dezvoltare ierboasa cunoscute in cultura de mult timp provin mai ales din regiunile sudamericane si asiatice. Horticultorii amatori apreciaza aceste plante fie pentru foliajul remarcabil prin forma si culoare, fie pentru florile care adesea impresioneaza prin aspect sau dimensiuni.

Probabil plantele cele mai iubite pentru foliajul lor sunt ferigile (Pteridophyta), care se fac remarcate fie prin luxurianta (Asplenium, Nephrolepis), fie prin eleganta (Adiantum, Davallia, Sellaginella). In aceeasi categorie de plante se inscriu specii din genurile Begonia, Peperomia, Pilea, Colocasia, Dieffenbachia, Monstera, Syngonium, Tradescantia.

Dintre plantele decorative prin flori, orhideele ocupa un loc aparte, ele atrag in special prin parfum, culoare, forma si marimea lor. Familia Orchidaceae are un areal larg de raspindire, majoritatea speciilor se intalnesc in regiunile tropicale ale Africii, Americii si Asiei. Dupa modul de viata acestea pot fi epifite sau tericole, iar colectia gradinii cuprinde reprezentanti ce ilustreaza diversitatea ecologica a acestui grup deosebit. Numeroase plante decorative prin flori apartin familiei Gesneriaceae , Acanthaceae sau Araceae. Aici se remarca speciile genului Anthurium (floarea flamingo) ce dispun de o inflorescenta atragatoare prin forma si coloritul spadixului si spatei sau ale genului Spathiphyllum.

Colectia plantelor cu bulbi, rizomi si bulbotuberculi cuprinde, in principal, taxoni din trei familii: Liliaceae, Amaryllidaceae, Iridacea. Inflorescentele de dimensiuni mari, persistente in timp ale speciilor de Eucomis, culorile pastelate sau aprinse ale diverselor tipuri de crin, forma si marimea frunzelor de Haemanthus albiflos (urechea de elefant) sunt tot atatea motive pentru care aceste plante sunt apreciate de horticultorii amatori.

Colectia de plante suculente cuprinde reprezentanti din familii botanice diferite ce au caracteristici esentiale comune: retin si acumuleaza apa in organele vegetative.
Marea majoritate a cactusilor existenti aici provin din regiunile desertice sau semidesertice ale Americii de Nord si Sud, zona mexicana fiind cea mai bogata in specii.
Plantele provenite din familia Cactaceae prezinta o interesanta geometrie a formelor precum si diverse particularitati legate de aspectul si insertia spinilor, delicatetea si cromatica florilor. Intre acestea se remarca specii ce apartin genurilor Astrophytum, Lobivia, Rebutia, Gymnocalycium, Echinocereus, Echidnopsis, Opuntia, Mammillaria, gen reprezentat de peste 500 de exemplare.
Valoarea economica a unor plante precum cactaceele este binecunoscuta. Fructele genului Opuntia (smochinele indiene) sau ale unor specii din genurile Cereus, Echinocereus au diverse utilizari atat pentru om cat si pentru animale (din exemplarele de Opuntia si Selenicereus se extrag sucuri care isi dovedesc eficacitatea in tratamentul diverselor boli).
Din zonele uscate americane provin reprezentanti ai familiei Agavaceae (Agave, Yucca, Nolina).

In zonele cu deficit pluviometric din Asia, Australia, dar mai ales Africa se dezvolta reprezentanti din familii caracteristic suculente (CrassulaceaeAeonium, Crassula, Sedum, Kalanchöe; Aizoaceae) sau la care suculenta este un fenomen disparat (AgavaceaeAloe, Sansevieria; EuphorbiaceaeEuphorbia; AsclepiadaceaeStapelia, Ceropegia).

Printre atractiile sau curiozitatile Complexului de Sere se numara plantele cu nutritie mixotrofa (insectivore). Acestea se disting prin calitatile adaptative transpuse in modalitatea de hranire: fiind plante care traiesc de obicei in medii sarace in substante nutritive, isi completeaza hrana obtinuta prin fotosinteza din substante de origine minerala, cu alta, de origine organica procurata prin descompunerea substantelor care alcatuiesc corpul unor vietuitoare animale, in special insecte.
Din cele 535 de specii de plante carnivore cunoscute in flora globului, in Romania sunt cunoscute doar 10 specii, care apartin genurilor Drosera, Aldrovanda, Pinguicula si Utricularia.

O alta curiozitate, Mimosa pudica, atrage prin frunzele fin penate care dovedesc o sensibilitate surprinzatoare, executand miscari nictinastice ("de veghe" si "de somn") si seismonastice (provocate de usoare atingeri).

Plantele utile provenite din zonele tropicale si subtropicale sunt prezentate in diferite spatii si predomina cele cu utilizari alimentare.
Dintre plantele de la care se utilizeaza fructele comestibile amintim:

  • avocado (Persea americana), originar din America Centrala, cu fructe avand consistenta cremoasa si gust savuros;
  • arborele mamon (Carica papaya), de origine mexicana, din ale carui fructe mari, de forma pepenului galben, se extrage o enzima cu actiune proteolitica – papaina;
  • roscovul (Ceratonia siliqua) pe care nu doar calitatile gustative il fac apreciat, dar si proprietatile sale terapeutice;
  • mosmonul japonez (Eriobotrya japonica), Psidium guajava (guaiava), Acca sellowiana, Annona muricata, majoritatea folosite in alimentatie;
  • genul Citrus este reprezentat de numeroase exemplare: lamaiul (C. limon), portocalul (C. sinensis), mandarinul (C. reticulata), grapefruitul (C. x paradisi), pummelo (C. maxima).
Alte specii de plante utile sunt urmatoarele:
  • trestia de zahar (Saccharum officinarum), binecunoscuta pentru rezervele ei alimentare continute in maduva. Planta are o talie mare (2-4 m), grosimea tulpinii de circa 4 cm si este originara din Asia de Sud-Est;
  • o mare varietate de plante exotice care furnizeaza materie prima utilizata in industria textila: ramia, bananierul textil de Manilla, inul de Noua Zeelanda, palmierul de canepa, palmierul pitic etc.;
  • plante cu proprietati stimulatoare: specii ale genului Coffea (C. arabica, C. canephora);
  • plante medicale si aromatice: arborele de camfor (Cinnamomum camphora), arborele de cuisoare (Eugenia caryophyllata), fisticul (Pistacia vera) etc.;
  • arborele de camfor (Cinnamomum camphora), provenit din acelasi areal al Chinei orientale, al carui produs extras – camforul – este des folosit in practica medicala.

O colectie foarte apreciata, care starneste interesul vizitatorilor in sezonul hibernal (decembrie – martie) este cea de azalee si camelii. Azaleele isi au originea in regiunile muntoase din S-E Asiei, doar cateva provenind din America de Nord si Europa. In Gradina Botanica Iasi se pot admira pana la 35 de soiuri de azalee la care se remarca florile ce etaleaza in general o mare diversitate de forme si culori.
Genul Camellia reuneste 80 specii raspandite natural in Asia de Sud-Est. Dintre acestea, arbustul de ceai (C. sinensis), originar din China este una dintre speciile cele mai cunoscute.
Colectia Gradinii cuprinde 10 soiuri ale speciei Camellia japonica. Originea acesteia este extrem-orientala (Coreea, Japonia, China de Nord), unde prezinta un aspect arbustiv sau arboricol (pina la 15 m inaltime). Frunzele sunt sempervirente, pieloase, stralucitoare iar florile sunt mari, simple sau involte, cu petale cerate, variat colorate.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2019 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.