Secția Plante Utile
Amplasament și suprafață
Sectia ocupa o suprafata de 1,35 ha si este situata pe platoul central al Gradinii Botanice, fiind învecinata la Nord-Est cu Sectia Sistematica, la Vest cu Sectia Biologica, la Sud cu Sectia Dendrarium, iar la Sud-Est cu Sectia Rosarium.
Descriere
Prin tematica secţiei şi transpunerea acesteia în
teren se urmăreşte reprezentarea a peste 450 de taxoni vegetali pe principale
grupe de utilităţi, fiind expuse către public colecţii de plante utilizate
în industria alimentară, specii de plante medicinale, aromatice
şi condimentare, melifere şi furajere, tanante şi tinctoriale, dar şi
specii de plante toxice.
-
Subsecţia plantelor utilizate în
industria alimentară cuprinde taxoni utilizaţi
de om ca resursă de hrană, specii spontane şi cultivate, de la care
pot fi consumate rădăcinile, tulpinile, frunzele, fructele sau seminţele,
sau care pot fi prelucrate în vederea obţinerii de produse vegetale:
grâu (Triticum dicoccum, T. monococcum, T.
aestivum), porumb (Zea mays), mazăre (Pisum
sativum), năut (Cicer arietinum), linte (Lens
culinaris), soia (Glycine max), in (Linum usitatissimum),
cartof (Solanum tuberosum), tomate (Solanum lycopersicum),
ardei (Capsicum annuum), fasole (Phaseolus vulgaris),
dovleac (Cucurbita pepo), spanac (Spinacia oleracea),
praz (Allium ampeloprasum), varză (Brassica oleracea),
pătrunjel (Petroselinum crispum).
-
Subsecţia plantelor medicinale
cuprinde colecţii de plante grupate în funcţie de organul
sau sistemele de organe asupra cărora acestea prezintă acţiune terapeutică:
- Colecţia plantelor utilizate în afecţiuni ale inimii
şi sistemului circulator: usturoi (Allium sativum),
tei argintiu (Tilia tomentosa), degetar (Digitalis
purpurea), lăcrămioare (Convallaria majalis), talpa
gâştii (Leonurus cardiaca), sunătoare (Hypericum
perforatum), anghinare (Cynara scolymus), isop mare
(Agastache foeniculum);
- Colecţia plantelor utilizate în afecţiuni ale
sistemului digestiv: armurariu (Silybum marianum),
pelin (Artemisia absinthium), cicoare (Cichorium
intybus), păpădie (Taraxacum officinale), coada
şoricelului (Achillea millefolium), genţiană (Gentiana
lutea), gălbenele (Calendula officinalis), fenicul
(Foeniculum vulgare), mărar (Anethum graveolens),
chimen (Carum carvi), roiniţă (Melissa officinalis);
- Colecţia plantelor utilizate în afecţiuni ale sistemului
nervos: hamei (Humulus lupulus), lavandă (Lavandula
angustifolia), muşeţel (Matricaria chamomilla),
sunătoare (Hypericum perforatum), valeriană (Valeriana
officinalis), tei pucios (Tilia cordata), păducel
(Crataegus monogyna), iederă (Hedera helix),
mac (Papaver somniferum);
- Colecţia plantelor utilizate în afecţiuni ale sistemului
respirator: pătlagina îngustă (Plantago lanceolata),
scaiul vântului (Eryngium campestre), cimbrişor (Thymus
serpyllum), pin (Pinus sylvestris), brad (Abies
alba) nalbă mare (Althaea officinalis), ciuboţica
cucului (Primula veris), plămânărica (Pulmonaria
officinalis), ventrilica (Veronica officinalis),
toporaşi (Viola odorata), isop (Hyssopus officinalis),
urzică moartă (Lamium album).
- Colecţia plantelor utilizate în afecţiuni ale sistemului
urinar: coada calului (Equisetum arvense), porumb
(Zea mays), mărgeluşe (Lithospermum officinale),
urzică (Urtica dioica), luminoasă (Clematis recta),
ghimpe (Ruscus aculeatus), păpălău (Physalis alkekengi),
păpădie (Taraxacum officinale), pătrunjel (Petroselinum
crispum).
-
Subsecţia plantelor aromatice şi
condimentare cuprinde specii care sintetizează uleiuri
esenţiale, care pot fi valorificate cu succes în industria cosmetică
şi parfumerie, industria alimentară şi industria farmaceutică: mentă
(Mentha x piperita), levănţică (Lavandula
angustifolia), cimbru de grădină (Satureja hortensis),
busuioc (Ocimum basilicum), măghiran (Origanum majorana),
rozmarin (Rosmarinus officinalis), mărar (Anethum graveolens),
pătrunjel (Petroselinum crispum), coriandru (Coriandrum
sativum), salvie (Salvia officinalis), fenicul (Foeniculum
vulgare), tarhon (Artemisia dracunculus).
-
Subsecţia plantelor furajere şi melifere
cuprinde specii care sunt utilizate ca hrană pentru animale, asigurând
obţinerea de produse animaliere calitative. Colecţia plantelor furajere
include specii precum: secară (Secale cereale), orz (Hordeum
vulgare), ovăz (Avena sativa), lucernă (Medicago
sativa), sfeclă (Beta vulgaris), topinambur (Helianthus
tuberosus). Colecţia plantelor melifere include specii precum:
salcâm (Robinia pseudoacacia), tei pucios (Tilia cordata),
roiniţă (Melissa officinalis), limba mielului (Borago
officinalis), coriandru (Coriandrum sativum), cătuşnică
(Nepeta cataria), mentă de munte (Clinopodium nepeta).
-
Subsecţia plantelor rezinifere şi cauciucofere
cuprinde specii care sintetizează metaboliţi secundari de tipul
răşinilor: pin (Pinus sylvestris), brad (Abies alba),
molid (Picea abies), cânepă (Cannabis sativa),
hamei (Humulus lupulus), respectiv de tipul latexurilor
(care sunt utilizaţi pentru obţinerea cauciucului): smochin (Ficus
carica), arborele de gutapercă (Eucommia ulmoides),
floare de ceară (Asclepias syriaca), dud alb (Morus
alba), ai de pădure (Asphodeline lutea), rostopască
(Chelidonium majus).
-
Subsecţia plantelor tanante şi tinctoriale
cuprinde specii care sintetizează metaboliţi secundari de tipul
taninurilor (utilizate pentru tăbăcirea pieilor brute): stejar (Quercus
robur), castan comestibil (Castanea sativa), molid
(Picea abies), salcie (Salix alba) şi respectiv
a substanţelor care reprezintă o sursă importantă de coloranţi naturali:
morcov (Daucus carota ssp. sativus), floare de
perină (Cota tinctoria), şofrănel (Carthamus tinctorius),
fenicul (Foeniculum vulgare), ceapă (Allium cepa),
nuc (Juglans regia), cârmâz (Phytolacca americana),
roiba (Rubia tinctorum), alcana (Alkanna tinctoria),
drobuşor (Isatis tinctoria).
-
Subsecţia plantelor utilizate în
igiena orală cuprinde specii care sunt incluse în
preparate de tipul pastelor de dinţi, apă de gură, spray-urilor
şi infuziilor destinate menţinerii sănătăţii cavităţii bucale: pătlagina
(Plantago major), rozmarin (Rosmarinus officinalis),
salvie (Salvia officinalis), busuioc (Ocimum basilicum),
mentă (Mentha x piperita), pătrunjel (Petroselinum
crispum), iarbă de dinţi (Acmella oleracea), creţişoară
(Alchemilla vulgaris), ardei iute (Capsicum annuum),
coada şoricelului (Achillea millefolium), ceapă (Allium
cepa), usturoi (Allium sativum), sunătoare (Hypericum
perforatum), turiţă mare (Agrimonia eupatoria).
-
Subsecţia plantelor utilizate pentru
întreţinerea organelor de simţ cuprinde specii care
sintetizează principii active utilizate în menţinerea sănătăţii
ochilor: crăiţe (Tagetes erecta), morcov (Daucus carota
ssp. sativus), dovleac (Cucurbita pepo), a pielii:
gălbenele (Calendula officinalis), sunătoare (Hypericum
perforatum), tătăneasă (Symphytum officinale), arnică
(Arnica montana), vindecea (Stachys officinalis),
a nasului: busuioc (Ocimum basilicum), mentă (Mentha
x piperita), cimbru (Thymus vulgaris), levanţică
(Lavandula angustifolia), pin (Pinus sylvestris)
şi urechii: floarea soarelui (Helianthus annuus), muşeţel
(Matricaria chamomilla), gălbenele (Calendula officinalis).
-
Subsecţia plantelor toxice cuprinde
specii care sintetizează compuşi chimici care sunt toxici pentru
om şi animale, dar care, la recomandarea şi sub atenta supraveghere
a medicului, pot avea proprietăţi terapeutice valoroase: tisă (Taxus
baccata), mătrăgună (Atropa belladonna), mutulică
(Scopolia carniolica), măselariţă (Hyoscyamus niger),
ciumăfaie (Datura stramonium), cânepa codrului (Eupatorium
cannabinum), cucută (Conium maculatum).
|
|