Gradina maura

Gradinile celebre ale Spaniei realizate in fostele califate conduse cateva secole de arabi, releva astazi numeroase elemente traditionale in gradinile maure sau gradinile din Andaluzia.

Cultul intimitatii, respectul pentru fiecare picatura de apa invatat in peisajul dur al desertului, inclinatia spre meditatie caracteristica lumii arabe, toate au dus la realizarea unui paradis inchis pentru multi si a unei gradini deschise pentru putini. Astfel defineste un poet din Grenada, patio, acea schema de baza a gradinii maure, care aminteste de aranjarea in cerc a corturilor din desert.

In patio toate plantele trebuie aranjate discret, sa nu se stanjeneasca reciproc, pentru a putea evidentia culoarea si lumina pe care o degaja. Apa insasi trebuie sa fie discreta, zgomotul produs de o fantana arteziana in acest spatiu este exclus. Lumina este dirijata gradat, patrunzand printre colonadele din jurul gradinii, si se strecoara prin acest spatiu intermediar si ajunge in interior. Elementul care atrage privirile este reprezentat de fantana sau cascada, ce aminteste de oazele din desert si de apa pentru care arabii nutresc o adevarata veneratie.

In acest compartiment se gasesc plante specifice zonelor desertice, care ne-au permis realizarea unui patio autumnal. Astfel, am amenajat un spatiu discret, pe care il prezentam ca o mica gradina deschisa tuturor. Aici veti identifica o serie de elemente caracteristice, pe care noi le-am realizat prin utilizarea cu predilectie a unor soiuri de crizanteme, alaturi de trandafiri, portocali sau lamai - plante specifice gradinilor maure.


Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.