Gradina Botanica Anastasie Fatu Iasi
Adresa Gradinii Botanice Anastasie Fatu Iasi

Anunturi

 1. ZIUA PASARILOR

  Studenti voluntari de la Facultatea de Biologie, cercetatori si cadre didactice din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, membri ai Sucursalei Iasi a Societatii Ornitologice din România, va invita la Sarbatoarea dedicata Zilei Pasarilor, în ziua de 1 Aprilie 2024, la ora 10.00, organizata în Gradina Botanica.

  În sectiile exterioare se va organiza un tur ornitologic cu scopul observarii speciilor de pasari din debut de primavara.

  În perioada 1-30 aprilie 2024, în serele noi, poate fi vizitata o expozitie fotografica cu specii de pasari cunoscute sau mai putin cunoscute, realizata în colaborare cu Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, Subcomisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române – Filiala Iasi, euRespect si Clubul Fotografilor Iasi.

  Ziua Pasarilor 2024 se desfasoara dupa urmatorul program:

   31 martie, Complex Delta Moldovei, ora 10.00 – tur ornitologic dedicat cu predilectie pasarilor acvatice în perioada nuptiala
   Expozitie fotografica ornitologica, autor Gabi SANDU – colaborare cu Complex Delta Moldovei

   1 Aprilie – 5 iunie, Agentia pentru Protectia Mediului Iasi: expozitie fotografica „Pasari din Iasi”, în colaborare cu Agentia pentru Protectia Mediului Iasi

   5 martie, Parcul Pogor si Muzeul National al Literaturii Române Iasi „Vasile Pogor”, ora 10.00
   Conferinta: „Primavara în lumea pasarilor si a parcului „Vasile Pogor”
   Activitati în parcul muzeului: identificare pasari dupa aspect si sunet, montare hranitori si cuibare, în colaborare cu Muzeul National al Literaturii Române Iasi „Vasile Pogor”

   6 martie, Codrii Iasilor, ora 9.00: Tur ornitologic „Tril în Codrii Iasilor” pe traseul tematic, colaborare cu Codrii Iasilor si Mai bine

   7 martie, Parcul Copou, ora 10.00: montarea unor cuburi noi pe panoul Societatii Ornitologice din România; discutii despre modalitati de identificare si ocrotire a biodiversitatii din Parcul Copou
   Expozitie fotografica ornitologica, în colaborare cu Clubul Fotografilor Iasi, euRespect


  Galerie foto


 2. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  In ziua de 10 februarie, ora 11.00, debuteaza Expozitia de plante exotice, in Complexul de sere al Gradinii Botanice „Anastasie Fatu” a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care va putea fi vizitata pâna in ziua de 10 martie, ora 17.00.

  Initial, evenimentul a fost dedicat exclusiv primei colectii de azalee si camelii din România, iar in acest an, la cea de-a XLIX-a editie, aceste plante sunt prezentate in diferite amenajari inspirate de natura sau de imaginatia peisagistilor institutiei, care le ingrijesc si le diversifica permanent. Astfel, au fost realizate din elemente vegetale exponate inedite care, asociate coniferelor din genurile Araucaria, Chamaecyparis, Juniperus si Podocarpus, evidentiaza noi abordari peisagere ce pun in valoare aceste colectii. Ca amenajare, dar si ca evolutie in timp, aceste exemplare care apartin la 28 taxoni din genul Rhododendron si 14 taxoni din genul Camellia se evidentiaza prin dimensiuni remarcabile de peste 2 m, dar mai ales prin diversitatea cromatica a florilor.

  Azaleele si cameliile provin din zona tropicala si subtropicala a Asiei de Est, dar in cadrul expozitiei sunt prezentate multe alte specii reprezentative pentru diverse biomuri terestre: begonii, orhidee, peperomii si filodendroni din padurile de foioase tropicale, aloe, agave, crasulacee si euforbii din zonele uscate ale Africii si Asiei sau cactusi din deserturile americane. Un punct de interes permanent reprezinta colectia de plante insectivore, la care tipul de nutritie mixotrofa a determinat aparitia de adaptari spectaculoase.

  Din acelasi grup al plantelor cu adaptari impresionante, de data aceasta, la conditii de seceta sau lumina directa a soarelui, fac parte specii din familia Bromeliaceae, endemice pentru America de Sud, care sunt grupate pentru prima data intr-o diorama care sugereaza habitatul unde acestea traiesc. Sunt expuse specii tericole ale genurilor Bromelia, Fosterella si Puya, rupicole, care apartin genurilor Pitcairnia si Vriesea sau epifite, din genurile Acanthostachys, Aechmea, Chryptanthus si Tillandsia, denumite adesea si plante aeriene, tocmai datorita adaptarilor de a se dezvolta in lipsa solului.

  In cadrul acestor amenajari un loc special este destinat peretilor vegetali verticali, pe care sunt reprezentate simboluri din filosofia si traditiile japoneze, realizate prin combinarea a 6 taxoni diferiti prin forma, culoarea si textura frunzelor: Begonia bowerae Tiger, Fittonia albivenis – soi din grupul Argyroneura, Peperomia caperata Red Ripple, Pilea microphylla, P. spruceana Silver Tree si Saxifraga stolonifera.

  Sectiile exterioare si serele vor putea fi vizitate intre 9.00-17.00.

  Pretul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenti, pensionari si grupuri (minim 10 persoane) este de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, individual sau in grup (minim 10 persoane), inclusiv pentru organizatorii, profesorii si parintii care ii insotesc.

  Fotografiatul este liber.

  Va recomandam sa folositi intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.


  Galerie foto


 3. FLORI DE TOAMNA 2023 - expozitie de flori, fructe si seminte, a XLVII-a editie , organizata în sectiile exterioare si în complexul de sere, va fi deschisa publicului, începând cu 28 octombrie, ora 11.00, prilej cu care, vor sustine un moment artistic muzical membrele CVARTETULUI STRADIVARI, cu urmatoarea componenta: Stefana NASTASA – vioara I, Karina POP – vioara a II-a, Cristina FLAMÂNZEANU – viola, Cristiana MACOVEI – violoncel, coordonator Profesor Virgil POPA, Dirijor al Orchestrei de Tineret a Iasului.

  Cu ocazia acestei editii, sub genericul Imaginarul în denumirile populare ale plantelor, vizitatorii sunt invitati sa descopere în standurile unde sunt expuse flori sau esantioanele de fructe si seminte, care provin din colectiile stiintifice ale Gradinii Botanice, denumiri cunoscute sau mai putin cunoscute de plante, care fac dovada imaginatiei remarcabile a poporului român. Acestea reprezinta atribute inspirate din morfologia plantelor - elemente percepute cu ajutorul celor 5 simturi (culoare, forma, dimensiune, gust, textura), din utilizarile acestora (medicinala, toxica, furajera, aromatica, tinctoriala etc.), din valentele culturale sau religioase (simbolistica plantelor în sacru si profan) sau fac trimitere la locul unde ele cresc, precum si la perioada de înflorire sau fructificare. De asemenea, urmare a relatiei apropiate dintre om-plante-animale, pot fi descoperite si denumiri populare ce fac referire la alte vietuitoare, în special animale, pentru ca se aseamana morfologic, sunt consumate de acestea sau sunt legate de ritualuri si legende comune.

  În acest sens, din colectia Gradinii Botanice Iasi, vor fi prezentate soiuri românesti si internationale de crizanteme, din grupa genului Chrysanthemum, atât pentru floare taiata (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 226 varietati horticole cultivate în sere si solarii, cât si 212 varietati denumite popular dumitrite sau tufanele (Chrysanthemum indicum). De asemenea, vor fi expuse 25 de specii ale genului Chrysanthemum în sens larg, care provin din flora spontana de pe diverse continente.

  Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultura sub forma de pom, cascada, piramida, evantai etc., fiind expuse tocmai pentru a evidentia disponibilitatile pe care le prezinta aceasta specie pentru practicile horticole clasice sau moderne. Cu prilejul acestei editii vor fi expuse exemplare de crizanteme care sunt dirijate în stil bonsai.

  Pentru a promova si constientiza importanta naturii si pentru a exprima echilibrul delicat dintre fiintele umane si mediul natural, vor fi expuse compozitii de arta naturala temporara (efemera) care ne îndeamna sa fim mai atenti cu mediul înconjurator. Folosind materiale precum fragmente vegetale proaspete si reciclabile de la specii de plante cultivate în Gradina Botanica, se poate transforma spatiul folosit într-o forma de arta moderna prin natura sa tranzitorie sau de scurta durata, putând fi admirata doar pe moment, iar apoi existând doar în memorie.

  Colectia de ardei iuti decorativi, reuneste 11 specii si subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majoritatii soiurilor si hibrizilor de ardei: Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense, C. frutescens si C. pubescens, dar si specii salbatice, cu importanta taxonomica: C. chacoense, C. eximium, C. nigrum, C. baccatum var. praetermissum si C. rhomboideum, organizati într-o sectiune aparte.

  La aceasta editie, vor fi expuse 148 de soiuri , dintre care 15 taxoni nou introdusi în colectie, printre care se numara: C. annuum 'Basket of Fire', C. annuum 'Chile de Arbol', C. annuum 'Devil’s Brew', C. annuum 'Jalapeño Piñata', C. annuum 'Purple UFO', C. annuum 'Serrano', C. annuum 'Snackpaprika Orange', C. annuum 'Sweet Chocolate', C. baccatum 'Aji Little Finger Orange', C. frutescens 'Purira Hot', C. chinense 'Habanero Bonda Ma Jacques', C. chinense 'Habanero White Giant', C. chinense 'Quintisho', C. chinense 'Scotch Brain Yellow', C. chinense 'Trinidad Moruga Scorpion Yellow' etc.

  Si cu prilejul acestei editii, într-o zona special amenajata, vor fi expuse unele dintre cele mai iuti soiuri de ardei din lume precum: C. chinense 'Carolina Reaper' (2.200.000 SHU), C. chinense 'Trinidad Moruga Scorpion' (2.000.000 SHU) si C. chinense '7 Pot Douglah' (1.800.000 SHU), dar si soiul C. chinense 'Aji Charapita', considerat cel mai scump ardei iute din lume, apreciat din punct de vedere culinar, datorita aromei deosebite.

  În acelasi spatiu vor fi prezentate 19 specii si soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanta stiintifica si economica, specii toxice si medicinale, printre noutati numarându-se specia Solanum acerifolium, specie perena, originara din Mexic si America de Sud, care, asemenea multor specii ale genului, sintetizeaza cantitati mari de alcaloizi toxici pentru mamifere daca sunt ingerati, dar care prezinta si potential terapeutic.

  În complexul de sere, într-un spatiu special amenajat, vor fi expuse 150 de soiuri de dovleci decorativi si tigve, între care tartacuta sarpe, dovleacul de ceara sau pepenele de iarna, bureti vegetali, castraveti teposi africani si mexicani, insulina vegetala sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, cu importanta ornamentala, alimentara si medicinala.

  În spatiile exterioare vor fi expuse numeroase exemplare de varza decorativa si alimentara, reunite într-o colectie ce include 93 de taxoni, între care vor fi prezentati hibrizi noi, care sunt introdusi în colectie începând cu acest an: 'Crane Ruby', 'Crane Feather King', 'Crane Feather Queen', 'Crane Ruffle', 'Glamour', 'Maribor', 'Chidori Red sau ' Chidori White'.

  De asemenea, vor fi remarcate de vizitatorii de toate vârstele, zooformele topiare, si anume diferite insecte executate din materiale naturale, cu predilectie din ramuri uscate de rachita, care evidentiaza creativitatea angajatilor pentru realizarea de noi elemente artizanale.

  Pretul unui bilet este de 20 lei (individual), respectiv 15 lei biletul, pentru studenti si pensionari, dar si pentru grupuri formate din cel putin 10 persoane si 5 lei biletul pentru elevi (individual sau grup, inclusiv însotitorii, profesorii si parintii).
  Fotografiatul este liber.

  Sectiile exterioare si serele Gradinii Botanice pot fi vizitate pana in ziua de 19 noiembrie 2023, zilnic, intre orele 9.00-17.00.


  Galerie foto


 4. Biodiversitatea în spatiul urban

  Workshop-ul va include conferinte si dezbateri la care vor participa membrii Subcomisiei de Ocrotire a Monumentelor Naturii, consilieri de la Agentia de Protectia Mediului Iasi, specialisti de la Gradina Botanica „Anastasie Fatu” Iasi, profesori, studenti masteranzi si doctoranzi de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si reprezentati ai unor organizatii nonguvernamentale de mediu. 5. Gradina Botanica la Festivalul de Chimie

  Studenti voluntari, cadre didactice si cercetatori de la Facultatea de Biologie si Gradina Botanica, în colaborare cu Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” din Iasi, au participat sâmbata, 7 octombrie 2023, la cea de-a V-a editie a Festivalului de Chimie, unde au demonstrat publicului de toate vârstele procese de degradare biologica realizate de fungi si au exemplificat tehnici de identificare a macromicetelor prin utilizarea unor reactivi macrochimici specifici. Aceste experimente dovedesc importanta fungilor în ecosistemele naturale si rolul acestora în biodegradarea unor categorii de poluanti.

  Galerie foto


 6. Ziua Limbii Romane, editia a II-a, 31 august 2023, 10:00 – 18:00

  Institutul de Filologie Româna „Alexandru Philippide", din cadrul Filialei Iasi a Academiei Romane, in colaborare cu Gradina Botanica, va invita in ziua de 31 august, intre orele 10:00 – 18:00, la un dialog al cuvintelor, poeziei, muzicii si artelor vizuale, cu prilejul Sarbatorii dedicate Zilei Limbii Romane. 7. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Expozitia de plante exotice, a XLVIII-a editie, va fi organizata în compartimentele Complexului de Sere, începând cu ziua de 4 februarie, orele 11.00, pâna în ziua de 26 februarie orele 17.00.

  Devenit o traditie în perioada hibernala, evenimentul se desfasoara într-un spatiu impregnat de coordonate specific asiatice, deoarece originea majoritatii plantelor, dar si a elementelor cu valoare de simbol provin din aceasta zona cu o istorie îndelungata si o cultura de referinta la nivel mondial.

  Exemplarele de azalee si camelii din colectiile gradinii impresioneaza prin diversitatea cromatica si dimensiunile plantelor, fiind remarcate în cadrul amenajarilor inspirate de gradinile asiatice. Alaturi de acestea se remarca prin culorile frunzelor exemplarele de croton (Codiaeum variegatum), originari din zone cu clima calda similar cu grupul de rododendroni denumiti Vireya.

  Elementele de noutate vor fi remarcate în spatiul expozitional animat de numeroase elemente decorative realizate cu pasiune si pricepere de peisagistii care îngrijesc aceste plante, toate fiind integrate într-un design unitar cu influente care se regasesc în filosofia japoneza a celor cinci elemente definite prin pamânt, apa, foc, vânt si spirit. O reprezentare peisagera a acestor elemente este sugerata cu ajutorul speciilor de plante decorative prin frunze cu care au fost realizati peretii vegetali sau cu seminte, fructe si deseuri vegetale cu care a fost realizata alegoria care sugereaza spiritul.

  Întreaga compozitie poate fi considerata un instantaneu specific vegetatiei montane asiatice care se încadreaza în mod firesc si în diversitatea de medii de viata sugerate de alte colectii de plante exotice cultivate în sere. Din mediile tropicale umede vor fi expuse specii de begonii, peperomii, ferigi, orhidee, cercelusi, bromelii, iar din zonele aride se vor remarca cactusii, dar si plante suculente din genurile Agave, Aloe, Crassula, Euphorbia, Kalanchoe, Pelargonium, Sansevieria, Sedum etc.

  Fascinante, dar mai putin întelese sunt mediile de viata în care se dezvolta plantele cu nutritie mixta, cunoscute drept carnivore. Din aceasta categorie sunt expuse în diorame exemplare din genurile Drosera (roua cerului), Pinguicula (foaie grasa), Nepenthes (cupa maimutei) sau Sarracenia (planta ulcior).

  Programul de vizitare este zilnic, intre orele 9.00-16.00.

  Pretul unui bilet este de 20 lei, atât pentru vizitarea standurilor expozitionale, cât si a sectiilor exterioare.

  Pretul unui bilet pentru studenti si pensionari, respectiv grupuri formate din cel putin 10 persoane este de 10 lei.

  Biletul individual sau de grup pentru elevi este de 5 lei. Fotografiatul este liber.

  Va recomandam sa utilizati intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.


  Galerie foto


 8. Flori de toamna 2022 - expozitie de flori, fructe si seminte, a XLVI-a editie , organizata în sectiile exterioare si complexul de sere, va fi deschisa publicului, începând cu 30 octombrie, orele 11.00, prilej cu care, CVARTETUL MEZZO , în componenta – Razvan ROTAR (vioara I), Nicoleta ROTAR (vioara II), Catalina TOMA (viola) si Virgil POPA (contrabas), vor sustine un moment artistic muzical.

  Cu prilejul acestei editii, sub genericul Metamorfoze vegetale , vizitatorii sunt invitati sa descopere o multitudine de transformari biologice si estetice, pe care le prezinta florile sau esantioanele de fructe si seminte, care provin din colectiile stiintifice ale Gradinii Botanice.

  În acest sens, vor fi prezentate soiuri românesti si internationale ale genului Chrysanthemum, atât pentru floare taiata (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 221 varietati horticole cultivate în sere si solarii, cât si dumitrite sau tufanele (Chrysanthemum indicum) în numar de 218 varietati horticole. De asemenea, vor fi expuse peste 20 de specii ale genului Chrysanthemum, care provin din flora spontana de pe diverse continente si care în zona de origine au diferite întrebuintari sau prezinta importanta stiintifica pentru evolutia sistemelor de clasificare si în general a sortimentului actual de varietati horticole din spectrul floricol.

  Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultura sub forma de pom, cascada, piramida, coloane etc., tehnici practicate pentru prima data la Gradina Botanica din Iasi înca din anul 1979. Ulterior, aceste forme au fost expuse an de an în cadrul expozitiilor tocmai pentru a evidentia disponibilitatile pe care le prezinta aceasta planta pentru practicile horticole clasice sau moderne.

  Colectia de ardei iuti decorativi, reuneste 11 specii si subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majoritatii soiurilor si hibrizilor de ardei: Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense , C. frutescens si C. pubescens, dar si specii salbatice, cu importanta taxonomica: C. chacoense, C. eximium , C. nigrum, C. baccatum var. pendulum, C. baccatum var. praetermissum si C. rhomboideum, organizati într-o sectiune aparte.

  La aceasta editie, vor fi expuse 145 de soiuri, dintre care 20 taxoni nou introdusi în colectie, printre care se numara: C. annuum 'Fushimi', C. annuum 'Garda Fireworks', C. baccatum 'Glockenpaprika', C. baccatum 'Brazilian Starfish', C. frutescens 'Tabasco Short Yellow', C. chinense 'Bhut Jolokia Red', C. chinense 'Bhut Jolokia Chocolate', C. chinense 'Habanero Spicy Mustard', C. chinense 'Habanero Chocolate', C. chinense 'Green Trinidad', C. chinense 'Pucha-Uchu' etc.

  Într-o zona special amenajata, vor fi expuse primele 3 cele mai iuti soiuri de ardei din lume recunoscute oficial de Cartea Recordurilor: C. chinense 'Carolina Reaper' (2.200.000 SHU), C. chinense 'Trinidad Moruga Scorpion' (2.000.000 SHU) si C. chinense '7 Pot Douglah' (1.800.000 SHU), dar si soiul C. chinense 'Aji Charapita', considerat cel mai scump ardei iute din lume.

  În acelasi spatiu vor fi prezentate 18 specii si soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanta stiintifica si economica, specii toxice si medicinale, printre noutati numarându-se Solanum burchellii, originara din Africa de Sud si Namibia, specie care este adaptata zonelor stâncoase aflate la o altitudine de 500-1300 m si Solanum robustum, originara din America de Sud, specie considerata toxica, întrucât sintetizeaza cantitati mari de alcaloizi, valorificati însa de industria farmaceutica.

  În complexul de sere, într-un spatiu rustic, vor fi expuse peste 300 de soiuri de dovleci decorativi si tigve, între care tartacuta sarpe, dovleacul de ceara sau pepenele de iarna, bureti vegetali, castraveti teposi africani si mexicani, insulina vegetala sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia.

  În spatiile exterioare vor fi expuse numeroase exemplare de varza decorativa si alimentara, reunite într-o colectie reprezentata de 98 de taxoni, între care vor fi prezentati si hibrizi, care sunt utilizati pentru diverse decoruri autumnale: 'Sunrise', 'Sunset', 'Lucir Rose', 'Flare White' sau 'Crane Pink'.

  De asemenea, vor fi remarcate de vizitatori de toate vârstele, zooformele topiare, executate din materiale naturale, cu predilectie din ramuri uscate de rachita, care evidentiaza creativitatea angajatilor pentru realizarea de noi elemente artizanale.

  Sectiile exterioare si serele Gradinii Botanice pot fi vizitate pana in ziua de 20 noiembrie 2022, zilnic, intre orele 9.00-17.00.

  Pretul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate de 8 lei. Fotografiatul este liber.


  Galerie foto


 9. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE SI TOXICE

  Specialisti de la Gradina Botanica, profesori, studenti doctoranzi si masteranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in colaborare cu Subcomisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane – Filiala Iasi, organizeaza incepand de sambata, 8 octombrie 2022, ora 11.00, pana duminica, 9 octombrie 2022, ora 18.00, expozitia anuala cu specii de ciuperci comestibile si toxice, colectate din sectiile Gradinii Botanice, padurile din imprejurimile municipiului Iasi, dar si din zona montana a judetelor Neamt si Suceava.

  Cu prilejul acestei editii vor fi prezentate esantioane cu specii de ciuperci cunoscute sau mai putin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar si prin importanta alimentara, farmaceutica si ecologica in cadrul ecosistemelor in care traiesc. Speciile vor fi insotite de diagnoze unde sunt evidentiate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si cele toxice. Vor fi expuse numeroase exemplare de Amanita phalloides , cea mai toxica specie din Romania, cunoscuta sub numele de buretele viperei.

  Expozitia poate fi vizitata in compartimentul de la intrarea in serele noi. Pretul de intrare este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate este de 5 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 10. ZIUA LIMBII ROMÂNE, 31 august 2022

  Sarbatoarea Ziua Limbii Române va avea loc în ziua de 31 august, în intervalul orar 10.00 – 18.00, fiind organizata de Institutul de Filologie Româna „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iasi, în colaborare cu Gradina Botanica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi si Casa de Cultura a Municipiului Iasi „Mihai Ursachi”.

  Programul evenimentului include:
  Complexul de sere: 10.00 – 18.00 Poezie româneasca – România si Republica Moldova – din arhiva sonora „Parcul Poeziei” a Casei de Cultura a Municpiului Iasi „Mihai Ursachi”;

  Auditorium: 10.30 Spectacol-lectura „Caragiale fata cu limba româna” . Regia: Antonella Cornici. Distributia: Mara Barbarie si Razvan Contu;

  12.00 – 16.45 Lecturi din cartile preferate de elevi – vor participa copiii vizitatorilor Gradinii Botanice;

  17.00 Seara de jazz cu soprana Oana Severin si Constantin Stavrat la vibrafon.


  Galerie foto

 11. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Gradina Botanica "Anastasie Fatu" a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi va invita sa vizitati expozitia de plante exotice, deschisa in perioada 5 februarie - 27 februarie 2022.

  Cu acest prilej vor fi expuse specii si soiuri cunoscute sau mai putin cunoscute de azalee si camelii, precum si numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale si tropicale ale Asiei.

  Colectia de azalee si camelii reuneste cele mai reprezentative exemplare cultivate intr-o gradina botanica din tara, acestea fiind remarcabile prin vârsta si dimensiuni. Pentru a pune in valoare calitatile decorative ale acestor plante, angajatii complexului de sere acorda o atentie deosebita ingrijirii acestora si creeaza amenajari peisagere inspirate de gradinile asiatice.

  Un element de noutate este reprezentat de o zona pe care o apreciem drept un elogiu adus simplitatii, dedicata unei gradini ce decoreaza o locuinta specifica Asiei orientale, din care nu lipsesc plantele simbol, veranda cu usi glisante sau lanternele.

  In cadrul acestor amenajari un loc special este destinat peretilor vegetali verticali, realizati din specii exotice decorative prin frunze, utilizate pentru reprezentarea unor simboluri vegetale si animale specifice spatiului est-asiatic: orhideea, arborele pagodelor, ursul panda si paunul.

  Speciile si varietatile horticole prezentate completeaza diversitatea vegetala din celelalte spatii ale complexului de sere.

  In compartimentele cu umiditate ridicata sunt cultivate plante din zone tropicale si subtropicale, cum sunt ficusii, crotonii, palmierii, dracenele, ferigile, begoniile, fucsiile, peperomiile, bromeliile, orhideele sau specii mai putin cunoscute din genurile Aeschynanthus, Anthurium, Asparagus, Cordyline, Dyckia, Justicia, Pachystachys, Pentas etc. In spatiile cu valori scazute ale umiditatii se gasesc colectii cu specii care provin din regiuni aride, cum sunt cactusii si plantele suculente din genurile Crassula, Euphorbia, Agave, Aloe, Sedum, Sansevieria, Gasteria, Jatropha, Orbea, Stapelia, Plectranthus, Kalanchoe, Monanthes, Pelargonium etc.

  Intr-un compartiment special sunt mentinute conditii din medii de viata extreme pentru colectia de plante cu nutritie mixta sau carnivore, asa cum mai sunt cunoscute. Numeroasele exemplare ce retin atentia, mai ales prin capcanele specifice cu care captureaza insectele, se gasesc alaturi de alte specii de plante cu care impart si in conditii naturale acelasi habitat. In dioramele deosebit amenajate se gasesc exemplare de Drosera sau „roua cerului”, Pinguicula sau „foaie grasa”, Nepenthes sau „cupa maimutei”, Dionaea – „capcana Zeitei Venus” sau „capcana de otel”, respectiv Sarracenia sau „planta ulcior”.

  De asemenea, sunt prezentate elemente de decor fixate pe panouri de inspiratie asiatica, pentru realizarea carora, angajatii au utilizat preponderent deseuri vegetale, innobilate cu aranjamente florale.

  Programul de vizitare este zilnic, intre orele 9.00-16.00.

  Pretul unui bilet este de 10 lei, atât pentru vizitarea standurilor expozitionale, cât si a sectiilor exterioare. Fotografiatul este liber.

  Va recomandam sa utilizati intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.


  Galerie foto

 12. Flori de toamna 2021 - expozitie de flori, fructe si seminte, a XLV-a editie , organizata in sectiile exterioare si complexul de sere, va fi deschisa publicului, incepand cu 30 octombrie, orele 11.00.

  Cu prilejul acestei editii aniversare, când se sarbatoresc 165 de ani de la fondarea primei gradini botanice din România, vor fi prezentate soiuri românesti si internationale ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare taiata (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 215 varietati horticole cultivate în sere si solarii, dar si soiuri de dumitrite sau tufanele (Chrysanthemum indicum) în numar de 210 varietati, cultivate în exterior.

  De asemenea, vor fi expuse 25 de specii ale genului Chrysanthemum, atât din flora spontana a diferitelor continente, cat si soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene. Speciile mentinute în colectie reprezinta o baza pentru întelegerea evolutiei genului de-a lungul timpului, prin evidentierea originii (specia parentala spontana Chrysantemum indicum ) dar si a nivelului la care a ajuns crizantema prin practicile horticole de ameliorare si de creare a soiurilor cu valoare decorativa.

  In Gradina Botanica din Iasi, cultura crizantemei se practica de cinci decenii si urmeaza tendinta generala de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create la Iasi, noi soiuri romanesti cu o valoare stiintifica si decorativa deosebita. Astfel, exista în cultura soiuri omologate si mentinute de-a lungul timpului în aceasta colectie reprezentativa la nivel national si international, intre care 14 soiuri de dumitrite ('Paloma', 'Unirea', 'Armonie', 'Autumnala', 'Bicolor', 'Azur', 'Idila' etc.) si 23 de crizanteme ('Orizont', 'Lucian Corneliu', 'Simona', 'Carmen', 'Asfintit, 'Anica', 'Tamara', 'Romica', 'Profira', 'Splendoarea Toamnei' etc.).

  În ultimii ani, pe langa un numar mare de soiuri internationale incluse in colectie, Gradina Botanica s-a îmbogatit cu alte 5 soiuri create in institutie, prin practicarea tehnicilor de ameliorare specifice, respectiv polenizarea incrucisata intre soiurile Asfintit x Epidote Jaune, urmata de selectia liniilor cu valoare decorativa deosebita, in prezent aceste selectii aflandu-se in etapa de testare pentru distinctie, uniformitate si stabilitate. Soiurile obtinute si testate în cadrul Gradinii Botanice din Iasi exceleaza prin calitate, productivitate si rezistenta biologica superioara in conditiile date, fiind remarcate pentru culoare (de la galben auriu pana la rosu si caramiziu) si tip de inflorescenta obtinuta (tipul 7 si tipul 8 din clasificarile acceptate la nivel mondial pentru crizantema – simplu, semidublu si anemona).

  O atentie deosebita este acordata tufanelelor si dumitritelor traditionale, intalnite frecvent în gospodariile taranesti, acestea remarcandu-se prin port, vigoare si rezistenta generala la boli si daunatori, ceea ce le califica in grupa soiurilor ca sursa viitoare de linii parentale pentru selectia si transmiterea acestor caracteristici valoroase.

  Prin caracteristicile deosebite ce tin de port, tip de inflorescenta, culoare, crizantemele pot fi dirijate prin tehnici speciale de cultura sub forme de pom, cascada, piramida, bonsai, evantai etc., expuse pentru a evidentia aceste calitati si perspectivele de utilizare a acestei plante in practicile horticole.

  In cadrul expozitiei, vor fi expuse esantioane de fructe si seminte provenind de la specii de plante cultivate in spatiile exterioare si in serele Gradinii Botanice din Iasi, sub genericul Promisiunea vietii care invita publicul sa exploreze rolul biologic al semintelor si semnificatia acestora pentru diferite culturi ale globului.

  Astfel, colectia de ardei iuti decorativi reuneste 10 specii si subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 6 taxoni parentali, genitorii majoritatii soiurilor si hibrizilor de ardei: Capsicum annuum, C. baccatum, C. baccatum var. pendulum, C. chinense, C. frutescens si C. pubescens, dar si specii salbatice, cu importanta taxonomica: C. chacoense, C. eximium, C. nigrum si C. rhomboideum, organizati într-o sectiune aparte.

  Vor fi expuse 130 de soiuri si hibrizi, dintre care 13 taxoni nou introdusi in colectie: C. annuum 'Tequila Sunrise', C. annuum 'Sangria Ornamental', C. baccatum 'Aji White Fantasy', C. baccatum 'Yellow Peru', C. frutescens 'Thai Burapa', C. pubescens 'Rocoto Manzano Yellow', C. pubescens 'Rocoto Manzano Red', C. chinense 'Black Stinger', C. chinense 'Red Savina', C. chinense 'Habanero Weiss', C. chinense 'Habanero Tasmanian', C. chinense 'Hot Paper Lantern' si C. chinense 'Aji Charapita'. Acesta din urma este considerat cel mai scump ardei iute din lume, 1 kg (aproximativ 75.000 de fructe) avand preturi cuprinse intre 11.000 – 25.000 $. Iuteala lor este una medie, de 30.000 – 50.000 SHU, insa acesti ardei iuti sunt extrem de apreciati pentru gustul lor unic (aroma deosebita de citrice), fiind un condiment de baza al multor preparate culinare peruane. Sectiunea unde se afla acest soi este completata de alti taxoni utilizati in alimentatie, in unele retete traditionale, fiind condimente marca pentru o anumita regiune sau tara.

  Intr-o zona special amenajata, vor fi expuse primele 3 cele mai iuti soiuri de ardei din lume: C. chinense 'Carolina Reaper' (2.200.000 SHU), C. chinense 'Trinidad Moruga Scorpion' (2.000.000 SHU) si C. chinense '7 Pot Douglah' (1.800.000 SHU), alaturi de numeroase alte soiuri ale genului C. chinense, renumite pentru iuteala lor caracteristica.

  Alte sectiuni cuprind reprezentanti ai speciei Capsicum annuum, taxon cu numarul cel mai mare de soiuri din colectie, reprezentanti ai speciei C. baccatum, ale caror fructe surprind prin forma, dimensiuni si culoare, si respectiv reprezentanti ai speciilor C. frutescens si C. pubescens, cu caractere morfologice distincte.

  In acelasi spatiu vor fi prezentate 16 specii si soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanta stiintifica si economica, specii toxice si medicinale, printre noutati numarandu-se zarna de catifea ( Solanum chenopodioides ), originara din Argentina, ale carei fructe sunt surse de pigmenti violet, planta de kerosen (Solanum mauritianum), originara din America de Sud, planta toxica pentru om daca este ingerata si iritanta daca este atinsa si zarna africana ( Solanum scabrum ), specie ale carei frunze sunt bogate in vitamine si minerale.

  In complexul de sere vor fi expuse intr-un spatiu traditional inedit peste 200 de soiuri de dovleci decorativi , dovleacul de ceara sau pepenele de iarna si tartacuta sarpe, tigve, bureti vegetali, castraveti teposi africani si mexicani, insulina vegetala sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia.

  De asemenea, în spatiile exterioare vor fi expuse forme topiare vegetale si colectia de varza decorativa care reuneste 76 de taxoni, între care vor fi expusi pentru prima data 8 hibrizi ornamentali ('Yokohama Red', 'Yokohama White', 'Crystal Red', 'Crystal Deep Red', 'Crystal Pink', 'Crystal Snow', 'Lucir White', 'Lucir Rose') si 13 hibrizi cu valoare alimentara ('Mercado de Copenhague', 'Bloemendaalse Gele', 'Grunner Krausser', 'Kapitan', 'Kalibos', 'Lerchenzunhgen', 'Westlander Habhoher', 'Vitessa', 'Victoria', 'Gloria', 'Hollywood', 'Shanghai', 'Evesham Special').

  Colaje cu flori si fragmente din plante presate, inspirate din arta de origine japoneza intitulata Oshibana

  Biolog principal dr. Ana COJOCARIU, coordonatorul colectiei de crizanteme, expune colaje cu flori si fragmente din plante presate, inspirate din arta de origine japoneza intitulata Oshibana.

  În japoneza, Oshibana înseamna „flori presate”, datând ca arta din secolul al XVI-lea, când razboinicii samurai din Japonia au dezvoltat Oshibana ca una dintre disciplinele lor principale, cu scopul de a exersa si de a întari armonia cu natura, rabdarea si puterea de concentrare.

  În mod similar, pe masura ce botanistii din Europa au început colectarea si conservarea sistematica a diferitelor specii de plante, s-au dezvoltat diverse forme de arta cu materiale vegetale presate, în special în perioada victoriana. Aceasta arta cuprinde mai multe etape, începând cu alegerea materialului vegetal, presarea corespunzatoare, pâna la realizarea lucrarii finale.

  Sectiile exterioare si serele Gradinii Botanice pot fi vizitate pana in ziua de 21 noiembrie 2021, zilnic, intre orele 9.00-17.00.

  Pretul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate de 8 lei. Fotografiatul este liber.


  Galerie foto


 13. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE SI TOXICE

  Specialisti de la Gradina Botanica si din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza expozitie cu specii de ciuperci comestibile si toxice, colectate din sectiile gradinii botanice, padurile din imprejurimile municipiului Iasi si din zona montana a judetelor Neamt si Suceava.

  Incepand de sambata, 9 octombrie 2021, ora 10.00, pana duminica, 10 octombrie 2021, ora 19.00, vor fi prezentate esantioane proaspete specii cunoscute sau mai putin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar si prin importanta alimentara, farmaceutica si ecologica in cadrul ecosistemelor in care traiesc. Speciile vor fi insotite de diagnoze in care sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice.

  Expozitia poate fi vizitata pe aleea din sectia Ornamentala (in fata corpului administrativ), pretul de intrare este de 10,00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 5,00 lei. Fotografiatul este liber.

 14. Afisul expozitiei

  Galerie foto


 15. Conferinta: NUTRITIVE VALUE DETERMINATION OF PRODUCTS CONTAINING HELIANTHUS TUBEROSUS L., ASTERACEAE

  17 iunie, ora 12.00, in Sala de Consiliu de la Gradina Botanica “Anastasie Fatu”


 16. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Gradina Botanica „Anastasie Fatu“ a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza în perioada 13 februarie -14 martie 2021, o noua editie a expozitiei de plante exotice.

  In conformitate cu reglementarile HG Nr. 35/10.02.2021, serele vor fi în continuare inchise pentru vizitatori. Urmare a acestor conditii speciale in care este necesara prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vor fi postate online serii de filme cu aranjamente florale din serele unde sunt amenajate standurile expozitionale.

  Si la aceasta editie, colectia de azalee si camelii, cu exemplare care prezinta un numar impresionant de flori este expusa în ambianta generoasa din compartimentele de sera ce adapostesc plante originare din muntii si padurile tropicale ale Asiei.

  Cele cateva sute de plante constituie cea mai reprezentativa colectie de azalee si camelii din tara, fiind remarcabile prin varsta si dimensiuni. Pentru a pune in valoare calitatile decorative ale acestor plante, angajatii complexului de sere contribuie cu multa pricepere la ingrijirea acestora, dar si la crearea aranjamentelor inspirate de gradinile chinezesti si japoneze.

  In filmele de prezentare se vor putea remarca pe langa aceste plante si alte elemente vegetale caracteristice, mai ales conifere si ferigi exotice. In cadrul acestor ansambluri peisagere un loc special il ocupa piatra. Acest element important in gradinile asiatice este utilizat fie pentru a reprezenta muntii, fie potecile care duc spre locuri care asteapta sa le descoperi.

  Un element de noutate este reprezentat de o zona speciala dedicata unei gradini asiatice uscate din care nu lipsesc pagoda, pietrele ce poarta amprenta ireversibila a timpului sau nisipul care prin felul in care este modelat sugereaza ape linistite si pline de mister.

  In cadrul standurilor expozitionale un loc deosebit il ocupa peretii vegetali verticali, realizati din specii exotice decorative prin frunze, utilizate pentru reprezentarea unor simboluri specifice spatiului est-asiatic: cocorul, broasca testoasa, lotusul sau camelia.

  Numeroase alte specii si varietati horticole completeaza diversitatea vegetala din celelalte spatii ale complexului de sere.

  Astfel, în compartimentele cu umiditate ridicata sunt cultivate plante din zone tropicale si subtropicale , cum sunt ficusii, crotonii, palmierii, dracenele, ferigile, begoniile, fucsiile, peperomiile, bromeliile, orhideele sau specii mai putin cunoscute din genurile Aeschynanthus, Anthurium, Asparagus, Cordyline, Dyckia, Justicia, Pachystachys, Pentas etc. In spatiile cu valori scazute ale umiditatii se gasesc colectii cu specii care provin din regiuni aride , cum sunt cactusii si plantele suculente din genurile Crassula, Euphorbia, Agave, Aloe, Sedum , Sansevieria, Gasteria, Jatropha, Orbea, Stapelia, Plectranthus, Kalanchoe, Monanthes, Pelargonium etc.

  Intr-un compartiment special sunt mentinute conditii din medii de viata extreme pentru colectia de plante cu nutritie mixta sau carnivore, asa cum mai sunt cunoscute. Numeroasele exemplare ce retin atentia, mai ales prin capcanele specifice cu care captureaza insectele, se gasesc alaturi de alte specii de plante cu care impart si in conditii naturale acelasi habitat. In dioramele special amenajate se gasesc exemplare de Drosera sau „roua cerului”, Pinguicula sau „foaie grasa”, Nepenthes sau „cupa maimutei”, Dionaea – „capcana Zeitei Venus” sau „capcana de otel”, respectiv Sarracenia sau „planta ulcior”.

  De asemenea, printre miile de specii de plante se gasesc expuse o serie de elemente de decor, inspirate din lumea vie in general si a insectelor in mod special, la realizarea carora, aceiasi angajati au utilizat preponderent deseuri vegetale.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 17. EXPOZITIA DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE „Flori de toamna” – a XLIV-a editie va fi deschisa publicului incepand cu data de 25 octombrie 2020, ora 11.00.

  Acest eveniment a debutat in anul 1976, ajungand in acest an, la cea de-a XLIV-a editie, ce este dedicata aniversarii a 160 de ani de la fondarea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

  Tema expozitiei intitulata Semper sint in flore ! – reprezinta omagiul Gradinii Botanice pentru generatiile care au contribuit la edificarea primei Universitati moderne din Romania, insotit de aceasta urare pentru toti membrii comunitatii academice.

  In spatiile expozitionale vor fi prezentate colectii unice de crizanteme, tufanele, varza ornamentala, ardei si dovleci decorativi, precum si esantioane de fructe si seminte, care apartin unor specii de plante indigene si exotice.

  Angajatii Gradinii Botanice au gandit si realizat special pentru aceasta ocazie aranjamente florale care reprezinta simboluri specifice mediului universitar, dar si forme topiare vegetale deosebite.

  In fiecare toamna, Gradina Botanica din Iasi, organizeaza aceasta expozitie si marcheaza un eveniment special – inflorirea crizantemelor, simbolul longevitatii, elegantei si nobletei.

  In Gradina Botanica, crizantema a fost introdusa in cultura in anul 1975, initial cu doar 3 soiuri, insa de-a lungul anilor speciile si soiurile au fost diversificate, iar numarul acestora a crescut continuu, pentru ca in prezent, sa alcatuiasca o colectie unicat in Romania ca diversitate, valoare stiintifica si abordari noi la formele de cultura.

  La aceasta editie vor fi expuse 212 soiuri de Chrysanthemum grandiflorum (crizantema pentru floare taiata), dintre care 23 soiuri omologate in Romania au fost obtinute in cadrul Gradinii Botanice.

  Colectia include toate categoriile de inflorescente conform clasificarilor general acceptate la nivel international, soiuri noi aclimatizate, introduse recent, dar si soiuri care se preteaza pentru cultura la ghiveci sau in camp deschis.

  De asemenea vor fi expuse 209 soiuri de Chrysanthemum indicum (tufanele sau dumitrite), dintre care 14 soiuri omologate la nivel national au fost obtinute in cadrul Gradinii Botanice. O valoare patrimoniala inestimabila o prezinta cele 31 de soiuri romanesti vechi, traditionale, care in prezent sunt amenintate cu disparitia din gradinile taranesti.

  In prezent sunt cultivate si 26 de specii ale genului Chrysanthemum intre care se regasesc si genitorii principali ai tuturor soiurilor aflate astazi in cultura – C. indicum si C. morifolium. Printre alte specii ale genului Chrysanthemum, se numara si specii cu diferite utilizari in traditia chineza, japoneza, coreeana si vietnameza: crizantema alimentara – C. nankingense, crizantema aromatizanta – Balsamita major, crizantema folosita in extractia de insecticide – Tanacetum parthenium, crizantema medicinala – Tanacetum vulgare si crizantema folosita in China pentru aportul de pigment in obtinerea soiurilor cu incadrare in gama roz – Chrysanthemum zawadskii.

  In spatiile expozitionale vor fi prezentate si colectiile de varza ornamentala, ardei si dovleci decorativi, precum si esantioane de fructe si seminte, care apartin unor specii de plante ornamentale, alimentare si medicinale, cu origini bio-geografice diferite, cultivate in sectiile Gradinii Botanice.

  In acest cadru vor fi expuse 10 specii si subspecii ale genului Capsicum, cu 122 de soiuri si hibrizi, dintre care 16 soiuri sunt prezentate pentru prima data in expozitie: Capsicum annuum 'Black Olive', Capsicum annuum 'Cayenne Chocolate ', Capsicum annuum 'Thunder Mountain Longhorn', Capsicum baccatum 'Aji Omnicolor', Capsicum chinense 'Dorset Naga', Capsicum chinense 'Aribibi Gusano', Capsicum chinense 'Fidalgo Roxa' etc.

  In acest an, vor fi expuse soiurile 'Carolina Reaper', 'Trinidad Moruga Scorpion' si '7 Pot Douglah', oficial cele mai iuti trei soiuri de ardei din lume, cu grade de iuteala cuprinse intre 1.000.000-2.000.000 unitati Scoville.

  De asemenea vor fi prezentate 13 specii apartinand genului Solanum, originare din Europa, Asia, Australia, America si Africa, plante toxice sau medicinale, cu caractere morfologice distincte si unice. Noutatile expozitiei din acest an sunt tzimbalo (Solanum caripense) din America de Sud, specie cultivata in regiunea de origine, cu fructe bogate in vitamine si minerale, Solanum linnaeanum originar din Sudul Africii, specie in intregime toxica si zarna africana (Solanum marginatum), originara din Etiopia si Etritreea, specie medicinala, cu proprietati cardiotonice si imunomodulatoare.

  Vor fi expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care apartin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis (castraveti teposi africani), soiurile 'Crystal Lemon' (castravete de culoarea lamaii) si 'Soo-Yoo-Long' (castravete lung), Cyclanthera pedata (castraveti salbatici), Diplocyclos palmatus (castravetele cu dungi), Melothria scabra 'Cucamelon' (castravete mexican), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) si 36 de soiuri de Lagenaria (tigva), alaturi de Momordica charantia (insulina vegetala sau castravetele amar), Benincasa hispida (dovleacul de ceara sau pepenele de iarna) si Trichosanthes cucumerina (tartacuta sarpe), cu origini geografice in diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

  Si la aceasta editie se vor remarca zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovleci, castraveti teposi sau cu dungi si seminte, care reflecta imaginatia, pasiunea, dar si creativitatea angajatilor care se ocupa de intretinerea acestei colectii.

  Colectia de varza cu valoare decorativa, alimentara si medicinala cu diferite origini, reuneste 67 taxoni, ce apartin la 4 specii (Brassica oleracea, Brassica elongata, Brassica juncea si Brassica rapa) din care 14 soiuri si 53 hibrizi F1, 36 cu valoare ornamentala, insumand aproximativ 6000 de exemplare. Cu prilejul acestui eveniment vor fi prezentati pentru prima data 8 hibrizi ornamentali: 'Flare White', 'Flare Rose', 'Nagoya Red', 'Nagoya Rose', 'Nagoya White' si alimentari 'Rubin', 'Juniusi Orias', 'Proxima', 'Summer Purple', 'Delikatess White', 'Delikatess Blauer' si 'January King 3'.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pana duminica, 15 noiembrie 2020.

  Pretul unui bilet este de 6 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.


  Galerie foto


 18. Spectacole de opera in Auditorium

  Arii celebre, spectacole de opera si opereta vor fi organizate în stagiunea estivala 2020 de Opera Nationala Româna Iasi.

  Primele evenimente în aer liber promit surprize si acorduri speciale, reunind pe aceeasi scena cele mai bune voci ale Operei Nationale Române din Iasi, în seri cu totul speciale:

 19. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita in perioada 8 februarie – 8 martie 2020, sa vizitati Expozitia de plante exotice , eveniment care prilejuieste prezentarea unor colectii reprezentative din cadrul Complexului de sere. Si la aceasta editie, numeroasele exemplare de azalee si camelii sunt expuse in amenajari peisagistice inspirate din gradinile asiatice.

  Aceste colectii cu o valoare horticola remarcabila, caracterizate prin conditii de cultura speciale, sunt accesibile publicului vizitator doar o perioada limitata de timp, mai precis in lunile februarie-martie, atunci când infloresc majoritatea speciilor si soiurilor. Un element specific, cu mare valoare decorativa si simbolica, apreciat in spatiul asiatic este piatra, folosita pentru reprezentarile apei, dar si a muntilor. Estetica acestor spatii este completata si de specii decorative prin frunze precum Araucaria bidwillii – „arborele maimutelor”, Aucuba japonica – „laur japonez”, Fatsia japonica , Nandina domestica – „bambusul cerului” si Pittosporum tobira.

  In cadrul acestei editii, o parte din ferigile cultivate in serele Gradinii Botanice innobileaza gradinile asiatice amenajate cu azalee si camelii, fiind insotite de informatii inedite referitoare la importanta stiintifica si utilitara a urmatoarelor specii: Adiantum capillus-veneris – „parul Maicii Domnului”, Asplenium bulbiferum – „feriga mamei”, Asplenium nidus – „feriga cuib”, Asplenium viviparum, Cyrtomium falcatum – „feriga sfintilor”, Nephrolepis biserrata, Nephrolepis exaltata – „feriga sabie”, Phlebodium aureum – „feriga aurie”, Platycerium bifurcatum – „feriga coarne de cerb”, Pteridium aquilinum – „tolul lupului”, Pteris cretica – „feriga panglica”, Selaginella martensii.

  Compartimentele amenajate in spatiul expozitional ofera vizitatorilor posibilitatea de a cunoaste si alte plante din diferite regiuni biogeografice: mediteraneene (dafinul, mirtul, rodia, maslinul, arbustul de capsuni, palmierul pitic), tropicale umede (orhidee, acalife, begonii, peperomii, crotoni, dracene, bromelii, heliconii, fitonii, mango) sau tropicale aride (cactusi, euforbii, agave, aloe).

  Cu acest prilej va fi inaugurata o expozitie permanenta cu specii si hibrizi de plante carnivore, originare din Europa, America de Nord, Asia tropicala, Australia, din arhipelagul Indonezian si din Madagascar. In dioramele amenajate cu muschi de turba si ferigi sunt prezentate numeroase exemplare tericole si epifite de plante carnivore cunoscute sau mai putin cunoscute: „roua cerului”, „foaie grasa”, „planta ulcior”, „cupa maimutei”, „capcana Zeitei Venus” sau „capcana de otel”. Dioramele cu plante carnivore au fost realizate in cadrul proiectului CNFIS-FDI-2019-0333, intitulat: Diversificarea resurselor de germoplasma colectate din medii de viata extreme pentru educatie ecologica in Gradina Botanica din Iasi.

  De asemenea, un element de noutate al acestei editii este reprezentat de peretii vegetali sau gradinile verticale. Aceasta abordare reprezinta o modalitate moderna de utilizare a plantelor ornamentale in spatiile de locuit sau de birou sub forma unor panouri modulare vegetale.

  Compozitiile prezentate in cadrul expozitiei sunt aranjate dupa modele inspirate de ferestrele japoneze, care se disting prin unicitate, personalitate, eleganta si stil. Aceste aranjamente vegetale sunt realizate din mii de exemplare, obtinute din specii perene gazonante originare din Asia, America de Sud sau Africa si cultivate in Complexul de sere: Callisia repens, Chlorophytum comosum 'Variegatum'– „planta paianjen”, Fittonia argyroneura 'Albivenis' – „planta mozaic”, Hemigraphis alternata – „iedera rosie”, Hemigraphis repanda – „limba dragonului”, Hoffmania discolor – „planta de tafta”, Pellionia repens – „planta curcubeu”, Pilea depressa – „lacrimi de copil”, Pilea microphylla, Pilea spruceana 'Silver tree' – „aripi de inger”, Saxifraga stolonifera – „barba lui Aaron”.

  In aceasta perioada vor fi expuse lucrari de arta vizuala sub genericul Inima, eveniment ajuns la a IX-a editie. Tema expozitiei este Bucurie-exuberanta, iar pe simeze, alaturi de lucrarile Ionelei Mihuleac vor fi expuse lucrarile a doua artiste din Irlanda, respectiv Iran si a 40 de artisti din Iasi sau din alte orase din tara.

  Vernisajul va avea loc sâmbata, 8 februarie, ora 11.00, in compartimentele noi din Complexul de sere. In cadrul evenimentului, Alexandra Ciornei si Octavian Onici vor sustine un moment muzical.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pâna duminica, 8 martie 2020.
  Pretul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 20. EXPOZITIA de FLORI, FRUCTE SI SEMINTE

  EXPOZITIA DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE „Flori de toamna” – a XLIII-a editie , organizata in sera expozitionala, precum si în spatiile exterioare va fi deschisa publicului începand cu data de 26 octombrie 2019, ora 11.00 .

  Acest eveniment reprezinta o manifestare de traditie a Gradinii Botanice, cu scopul de a prezenta publicului o mare parte din colectiile de plante specifice sezonului autumnal, de o mare valoare, atat din punct de vedere stiintific, dar si decorativ: crizanteme, tufanele sau dumitrite, varza ornamentala, ardei, dovlecei si castraveti decorativi, precum si numeroase esantioane de fructe si seminte recoltate in aceasta perioada de la diferite specii de plante deosebite cultivate in Gradina Botanica.

  In sera expozitionala sunt prezentate diferite tipuri si forme de flori, care impresioneaza printr-o paleta cromatica foarte diversa. In acest spatiu sunt expuse numeroase crizanteme, cunoscute ca florile toamnei, care retin prin eleganta si rafinament, dar in acelasi timp si prin calitati estetice de necontestat, fiind recunoscute si ca urmare a numeroaselor utilizari in domeniul horticol.

  Aceste plante sunt cultivate de peste patru decenii la Gradina Botanica din Iasi, iar varietatile horticole din colectie evidentiaza armonizarea si ordonarea formelor de cultura, respectiv punerea in valoare a contrastului de textura a suprafetelor si relieful spatiului cu diferite caracteristici, dar si valorificarea dinamicii cromatice a florilor.

  In functie de perioada de inflorire vor fi expuse esalonat 202 varietati horticole de crizanteme (Chrysanthemum x grandiflorum), intr-o mare diversitate de forme si culori, printre acestea fiind si soiuri de crizanteme obtinute in cadrul Gradinii Botanice din Iasi.

  Ca genitori pentru varietatile horticole actuale, sunt expuse si specii spontane ale genului Chrysanthemum s.l. – dintre acestea, Chrysanthemum indicum L. reprezinta in mod cert specie parentala in procesul de ameliorare a crizantemei. Alaturi de aceasta specie sunt expuse si alte 26 specii si cultivaruri, anuale sau perene, ce apartin genului Chrysanthemum s.l. si cu origine pe diferite continente sau zone punctuale ale globului: Europa continentala (Muntii Pirinei) si insulara (Insulele Canare), Asia si nordul Africii, cum ar fi reprezentantii genurilor Argyranthemum, Dendranthema, Tanacetum, Euryops etc.

  Tufanelele sau dumitritele (Chrysanthemum indicum), cu soiurile reunite in colectia Gradinii Botanice Iasi, sunt puse in valoare in cadrul expozitiei in functie de cromatica, atat in sera expozitionala, dar mai ales in spatiile exterioare, unde sunt expuse 195 de soiuri de tufanele in aranjamente si mozaicuri florale inedite.

  Dintre acestea, 27 de soiuri de tufanele sunt varietati care au fost create la Gradina Botanica din Iasi, fiind expuse in sera expozitionala, alaturi de diferite forme de cultura a crizantemelor dirijate cu aspect pom, cascada, evantai si bonsai sau crizanteme altoite, care reprezinta o frumoasa traditie, practicata in ultimii ani doar in aceasta institutie.

  De asemenea, vor fi expuse esantioane cu fructe si seminte apartinand la peste 100 de specii de plante cu origini diferite, cultivate in spatiile exterioare si in serele Gradinii Botanice din Iasi.

  Speciile selectate sunt prezentate ca sursa de inspiratie pentru poeti si prozatori, fiecarui element vegetal fiindu-i atribuit un simbol, legat de cele mai multe ori de rolurile si functiile biologice indeplinite de acestea. Astfel, semintele pot simboliza atat sfarsitul de viata, intrucat cu acestea se incheie ciclul anual al plantelor, cat si renasterea si innoirea, deoarece sunt responsabile de perpetuarea speciilor vegetale. Pot simboliza atat toamna – momentul in care, pentru majoritatea plantelor, acestea sunt diseminate, cat si primavara – momentul in care acestea germineaza. Fructele simbolizeaza rodul existentei, al muncii, al vietii, evocand motivele prosperitatii si fertilitatii, implinirii si bogatiei, alaturi de seminte, fiind elemente care evoca sezonul autumnal.

  In acest cadru vor fi expuse 10 specii si subspecii ale genului Capsicum, cu 120 de soiuri si hibrizi, dintre care 11 soiuri sunt prezentate pentru prima data in expozitie: Capsicum annuum 'Loco', Capsicum annuum 'Sedona Sun', Capsicum annuum 'Pimiento de Padron', Capsicum baccatum 'Achard', Capsicum chinense 'Biquino Red', Capsicum chinense 'Trinidad Scorpion Moruga Red' etc.

  Si in acest an, va fi expus soiul 'Carolina Reaper', oficial cel mai iute soi de ardei din lume si in anul 2019, a carui iuteala masoara peste 1.641.000 Scoville Heat Units (masuratori realizate in 2019).

  De asemenea, vor fi prezentate 13 specii apartinand genului Solanum, cu origini bio-geografice diferite, de la specii originare din Europa, la specii ce provin din Asia si Australia, America sau Africa. Noutatile expozitiei din acest an sunt marul de Sodom (Solanum incanum), originar din Africa sub-Sahariana, fiind o planta medicinala recunoscuta pentru proprietatile analgezice ale unor metaboliti sintetizati, precum si naranjilla (Solanum quitoense) originar din America de Sud, specie cu fructe bogate in vitamine.

  Intr-un decor cu numeroase elemente traditionale sunt expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care apartin genului Cucurbita, 15 soiuri ale genului Cucumis (castraveti teposi africani), soiurile 'Crystal Lemon' (castravete de culoarea lamaii) si 'Soo-Yoo-Long' (castravete lung), Cyclanthera pedata (castraveti salbatici), Diplocyclos palmatus (castravetele cu dungi), Melothria scabra 'Cucamelon' (castravete mexican), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) si 30 de soiuri de Lagenaria (tigva), alaturi de Momordica charantia (insulina vegetala sau castravetele amar), Benincasa hispida (dovleacul de ceara sau pepenele de iarna) si Trichosanthes cucumerina (tartacuta sarpe), cu origini geografice in diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

  Si la aceasta editie se vor remarca zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovleci si castraveti teposi, care reflecta imaginatia, dar si creativitatea angajatilor gradinii.

  Colectia de varza cu valoare decorativa, alimentara si medicinala cu diferite origini, reuneste 65 taxoni, ce apartin la 4 specii (Brassica oleracea, Brassica elongata, Brassica juncea si Brassica rapa) din care 12 soiuri si 53 hibrizi F1, 36 cu valoare ornamentala, insumand aproximativ 6000 de exemplare. Cu prilejul acestui eveniment vor fi prezentati pentru prima data 8 hibrizi ornamentali: 'Flare Rose', 'Nagoya Red', 'Nagoya Rose', 'Nagoya White' si alimentari 'Fizz', 'Bolshoi', 'Sympatic' si 'Candy Floss'.

  Vernisajul va avea loc in sera expozitionala, sambata, 26 octombrie, ora 11.00. In cadrul evenimentului, momentul artistic muzical este sustinut de Essenza Quartet, in urmatoarea componenta: Ioana SIMIONEL (vioara), Diana Maria RISNICERU (oboi), Ruxandra MARTIN (viola) si Diana-Maria HRENCIUC-MERTIC (violoncel).
  In program: O sole mio (Eduardo di Capua), Valurile Dunarii (Ion Ivanovici), La vie en rose (Edith Piaf), Over the rainbow (Harold Arlen), Por una Cabeza (Carlos Gardel).

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pana duminica, 17 noiembrie 2019.
  Pretul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.

 21. Afisul expozitiei

  Galerie foto

 22. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE SI TOXICE

  Specialisti de la Gradina Botanica si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza expozitie cu specii de ciuperci comestibile si toxice, colectate din sectiile Gradinii Botanice, padurile din imprejurimile municipiului Iasi si din judetele Neamt, respectiv Suceava.

  Incepand de sambata, 12 octombrie 2019, ora 12.00, pana duminica, 13 octombrie 2019, ora 16.00, vor fi prezentate esantioane proaspete cu specii cunoscute sau mai putin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar si prin importanta alimentara, farmaceutica si ecologica in cadrul ecosistemelor in care traiesc. Speciile vor fi insotite de diagnoze in care sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice.

  Expozitia poate fi vizitata in Complexul de sere, pretul de intrare este de 10,00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 5,00 lei. Fotografiatul este liber.

 23. Afisul expozitiei

  Galerie foto

 24. BIOLOGIA IN PARC – editia a III-a

  Facultatea de Biologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Gradina Botanica ”Anastasie Fatu” va invita, sambata, 1 iunie 2019, la un eveniment educational special: Biologia în parc.
  Va propunem un exercitiu de cunoastere, prin experimentare directa, a diversitatii si importantei lumii vegetale si animale din jurul nostru. De fapt, este o invitatie sa privim, sa pipaim si sa ascultam viata care se manifesta într-o lume mult mai variata decât ne putem imagina. Cunoscând mai bine lumea de dincolo de peretii casei noastre, de televizorul, calculatorul, tableta sau smartphone-ul carora le-am daruit aproape tot timpul nostru liber, avem sansa de a redescoperi frumusetea bucuriilor simple si chiar placerea de a trai.

  Locatie: Gradina Botanica ”Anastasie Fatu”, Str. Dumbrava Rosie, 7 – 9.
  Participarea copiilor este libera, iar adultii vor plati doar contravaloarea biletului de intrare în Gradina Botanica.

  In program:

  10:00 – 17:00 - Standuri experimentale:

  1. Histologie vegetala si animala;

  2. Anatomie;

  3. Entomologie;

  4. Micologie;

  5. Microbiologie;

  6. Fiziologie vegetala.

  10:00 – 17:00 - Expozitii fotografice:

  1. Stiinta si arta din microscop;

  2. Diversitatea lumii animale.

  10:00 – 12:00 - Atelier de hidrobiologie.

  10:00 – 12:00, respectiv, 15:00 – 16:30 - Trasee aplicative:

  1. Botanica;

  2. Entomologie;

  3. Herpetologie;

  4. Ornitologie.

  Parteneri:

  • Societatea Ornitologica Româna / Birdlife Romania;

  • Societatea Micologica din România;

  • Grupul SistemIS;

  • Grupul Herpetologic Moldavica.

  Coordonator eveniment: Dr. Carmen Gache. Contact: cgache@uaic.ro, 0749215524.

  Programul evenimentului

 25. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita în perioada 16 februarie – 10 martie sa vizitati Expozitia de plante exotice care este cunoscuta ca un eveniment dedicat florilor iernii. Cu prilejul acestei editii, colectiile de azalee si camelii sunt prezentate în amenajari peisagistice inspirate de gradinile asiatice, dar mai ales cele japoneze.

  Pentru a sugera caracterele distincte ale acestor apreciate gradini, aceste plante sunt asociate cu elemente simbol precum pavilion, pietre sau stânci, dar si cu alte specii de plante cunoscute sau mai putin cunoscute din aceste zone. Astfel, printre culorile intense ale azaleelor si cameliilor, se pot observa diferite nuante de verde specific ferigilor sau unor arbusti denumiti sugestiv „bambus norocos”, precum si unor conifere specifice zonelor temperate sau tropicale din Asia.

  In cadrul expozitiei vor fi remarcate exponate cu materiale vegetale proaspete si uscate realizate cu multa imaginatie de catre gradinarii institutiei, care se ocupa atât de îmbogatirea colectiilor, cât si de îngrijirea acestor plante.

  Spatiul expozitional al serelor ofera vizitatorilor posibilitatea de a descoperi si alte specii exotice decorative prin flori (orhidee, floarea flamingo, bromelii, heliconia, crini) sau prin frunze (crotoni, ficusi, arbori-umbrela, dracene, ferigi). Pentru iubitorii plantelor provenite din zonele aride un interes aparte prezinta cactusii si plantele suculente, care se vor remarca mai ales prin habitusul mai putin obisnuit.

  Dintre colectiile de plante cultivate în sere, ce prezinta importanta alimentara si farmaceutica au fost selectate specii si varietati cu importanta alimentara (ananasul, vanilia), în medicina traditionala („planta doftor” si „planta de jad”), utilizari în domeniul casnic (planta „picior de elefant”) sau cu valoare decorativa (peperomii si begonii).

  Ionela Mihuleac, împreuna cu 34 de artisti plastici din Iasi si Suceava, din Italia si un grup de 19 copii vor expune lucrari de arta vizuala sub genericul Inima, eveniment ajuns la a VIII-a editie.

  Vizitatorii sunt asteptati zilnic, între orele 9.00-16.00 pentru a descoperi valentele decorative ale unei colectii accesibile publicului doar în aceasta perioada. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Va recomandam sa utilizati intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 26. EXPOZITIA de FLORI, FRUCTE SI SEMINTE

  Editia a XLII-a a Expozitiei Flori de toamna este dedicata Centenarului Romaniei Mari si reprezinta semnul de recunostinta al angajatilor Gradinii Botanice pentru toti eroii neamului care au contribuit la faurirea Statului National Unitar Roman.

  Aranjamentele florale evidentiaza simboluri populare preluate din toate zonele etnografice ale Romaniei. Spiritul inventiv si iscusinta personalului Gradinii Botanice le-au permis sa stilizeze si sa prelucreze diferite motive traditionale care se deosebesc dupa continutul tematic si prin diversitatea modalitatilor de grupare in tablouri cu o deosebita valoare ornamentala.

  Decorul evidentiaza un fond principal de elemente traditionale, care particularizeaza unicitatea zonelor etnografice romanesti in cultura universala. Acest fond s-a structurat in decursul veacurilor printr-o evolutie progresiva de la simplu la complex, in cadrul unui proces de reproducere selectiva a vechilor forme decorative si de dezvoltare creatoare a unor aspecte ornamentale, ceea ce reflecta si evolutia exigentelor artistice ale poporului roman de-a lungul vremurilor.

  Incepand cu 1976, anual, Gradina Botanica din Iasi, organizeaza expozitia Flori de Toamna, care este dedicata unui eveniment special – inflorirea crizantemelor, simbolul longevitatii, elegantei si nobletei.

  In Gradina Botanica, crizantema a fost introdusa in cultura in anul 1975, initial cu doar 3 soiuri, insa de-a lungul anilor speciile si soiurile au fost diversificate, iar numarul acestora a crescut continuu, pentru ca in prezent, colectia sa reuneasca 380 de soiuri de crizanteme si tufanele sau dumitrite , cultivate in sere, solarii si terenuri experimentale, dintre care 59 au fost obtinute in cadrul gradinii, ca urmare a activitatii de cercetare.

  Cu prilejul acestei editii, vizitatorii sunt invitati sa descopere specii si forme de cultura cu o deosebita valoare stiintifica, dar si estetica, de crizanteme, tufanele, dovleci, ardei sau varza decorativa, cultivate in sectiile Gradinii Botanice.

  Ca genitori pentru varietatile horticole actuale sunt expuse specii spontane ale genului Chrysanthemum s.l, iar intre acestea si Chrysanthemum indicum L., considerata specie parentala. De asemenea sunt expuse 26 specii anuale sau perene, ce apartin genurilor Argyranthemum, Dendranthema, Ismelia, Euryops, cu origine in diferite zone ale globului: Africa, Pirinei sau Insulele Canare.

  Vor fi expuse peste 100 de esantioane de fructe si seminte provenite de la specii de plante cultivate in Gradina Botanica, specii cu o importanta deosebita pentru cultura populara romaneasca: plante utilizate in alimentatie, in medicina traditionala, in ritualuri, practici populare si religioase, insotite de planse cu informatii relevante privind etnobotanica romaneasca, etimologia denumirilor populare, legende si povestiri legate de speciile vegetale.

  De asemenea sunt expuse 11 specii si subspecii ale genului Capsicum, cu peste 115 soiuri de ardei iuti decorativi, taxoni valorosi atat din perspectiva stiintifica, dar si alimentara si ornamentala, inclusiv soiul Carolina Reaper, care este considerat unul dintre cei mai iuti ardei din lume.

  Genul Solanum este reprezentat de 12 specii cu 5 soiuri, cu o morfologie aparte: diavolul violet (Solanum atropurpureum), tomatele tepoase (Solanum pyracanthum), cartoful catarator (Solanum jasminioides), vila-vila (Solanum sisymbriifolium) si pepino (Solanum muricatum).

  Intr-un decor cu elemente traditionale specifice gospodariilor taranesti sunt expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care apartin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis (castraveti teposi africani), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) si 25 de soiuri de Lagenaria, alaturi de Momordica charantia (insulina vegetala sau castravetele amar) si Trichosanthes cucumerina (tartacuta sarpe), cu origini geografice in diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

  Si la aceasta editie se vor remarca zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovlecei si castraveti teposi, care reflecta imaginatia, dar si creativitatea angajatilor gradinii.

  Colectia de varza cu valoare decorativa, alimentara si medicinala cu diferite origini, reuneste 3 specii ( Brassica oleracea , Brassica elongata si Brassica juncea), 6 soiuri si 60 hibrizi F1, insumand aproximativ 8.000 de exemplare, care vor deveni mai intens colorate pe masura ce temperaturile devin negative.

  Vernisajul va avea loc in sera expozitionala, sambata, 27 octombrie, ora 11.00.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pana duminica, 18 noiembrie 2018.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.

 27. Afisul expozitiei

  Galerie foto

 28. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE SI TOXICE

  Specialisti de la Gradina Botanica si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza expozitie cu peste 250 specii de ciuperci comestibile si toxice, colectate din sectiile gradinii botanice, padurile din imprejurimile municipiului Iasi si din judetele Neamt, respectiv Suceava.

  Incepand de sambata, 13 octombrie 2018, ora 11.00, pana duminica, 14 octombrie 2018, ora 16.00, vor fi prezentate esantioane proaspete cu Amanita phalloides (buretele viperei), cea mai toxica ciuperca din Romania, precum si numeroase alte specii cunoscute sau mai putin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar si prin importanta alimentara, farmaceutica si ecologica în cadrul ecosistemelor în care traiesc. Speciile vor fi insotite de diagnoze in care sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice.

  Evenimentul marcheaza implinirea a 30 de ani, de la prima expozitie de ciuperci, organizata la Iasi, de catre profesorul Mihai TOMA , fondatorul Societatii Micologice din Romania .

  Expozitia poate fi vizitata în Complexul de sere, pretul de intrare este de 5,00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3,00 lei. Fotografiatul este liber.

 29. Afisul expozitiei

  Galerie foto

 30. BIOLOGIA IN PARC - editia a II-a

  Facultatea de Biologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Gradina Botanica ”Anastasie Fatu” va invita, vineri, 1 iunie 2018, la un eveniment educational special: Biologia în parc.
  Va propunem un exercitiu de cunoastere, prin experimentare directa, a lumii vegetale si animale din jurul nostru. De fapt, este o invitatie sa privim, sa pipaim si sa ascultam viata care se manifesta într-o lume mult mai diversa decât ne putem imagina. Cunoscând mai bine lumea de dincolo de peretii casei noastre, de televizorul, calculatorul sau smartphone-ul caruia i-am daruit aproape tot timpul nostru liber, avem sansa de a redescoperi frumusetea bucuriilor simple si chiar placerea de a trai.

  Locatie: Gradina Botanica ”Anastasie Fatu”, Str. Dumbrava Rosie, 7 – 9.
  Participarea copiilor este libera, iar adultii vor plati doar costul biletului de intrare în Gradina Botanica.

  In program:

  10:00 – 17:00 - Standuri experimentale:

  1. Histologie vegetala si animala;

  2. Anatomie;

  3. Entomologie;

  4. Micologie;

  5. Microbiologie;

  6. Fiziologie vegetala.

  10:00 – 17:00 - Expozitii fotografice:

  1. Stiinta si arta din microscop;

  2. Diversitatea lumii animale.

  10:00 – 12:00 - Atelier de hidrobiologie.

  10:00 – 11:00, respectiv, 15:00 – 16:00 - Trasee aplicative:

  1. Botanica;

  2. Entomologie;

  3. Herpetologie;

  4. Ornitologie.

  Parteneri:
  • Societatea Ornitologica Româna / Birdlife Romania;

  • Societatea Micologica din România;

  • Grupul SistemIS;

  • Grupul Herpetologic Moldavica.

  Coordonator eveniment: Dr. Carmen Gache. Contact: cgache@uaic.ro, 0749215524.

  Programul evenimentului

  Galerie foto


 31. NOAPTEA PRIVIGHETORILOR

  Societatea Ornitologica Româna, impreuna cu Gradina Botanica organizeaza in data de 20 mai 2018, evenimentul Noaptea privighetorilor.

  Seara va debuta la ora 18.00 cu concertul sustinut de Essenza Quartet, apoi vor avea loc tururi ornitologice ghidate prin Gradina Botanica. Pe parcursul intregului eveniment va putea fi vizitata o expozitie de fotografii, iar cei mici vor putea invata mai multe despre pasari prin jocuri specifice varstei.

  Evenimentul este gratuit, dar accesul se face doar dupa ce participantii achita contravaloarea biletelor de intrare in Gradina Botanica.

  Afisul evenimentului

  Galerie foto


 32. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Vernisajul va avea loc sambata, 3 februarie 2018, ora 11.00, in compartimentele noi ale Complexului de sere din cadrul Gradinii Botanice „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Cu acest prilej vor fi expuse specii si soiuri cunoscute sau mai putin cunoscute de azalee si camelii, precum si numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale si tropicale.

  In cadrul acestei editii printre exemplarele de plante se vor remarca si animale cu valoare simbolica, realizate cu multa imaginatie de personalul gradinii botanice, intr-o forma de arta topiara reinterpretata. Astfel, printre aranjamentele florale se va remarca cocorul, considerat imagine figurativa care da viata hartiei in arta origami. Aceasta pasare prezinta semnificatii deosebite, mai ales in cultura si traditiile japonezilor, unde este asociata cu statornicia, fiind considerat simbolul primaverii, al fericirii, al dragostei, al longevitatii, precum si al credintei maritale. Aceste pasari care reflecta ideea de libertate vor fi intr-o armonie desavarsita cu eleganta si rafinamentul exemplarelor de camelii si azalee.

  De asemenea, vor fi remarcate specii de plante cu nume de inspiratie avifaunistica: floarea cocor, flamingo, paun si pasarea paradisului.

  Celelalte zooforme caracteristice zonelor biogeografice de origine pentru diferite specii de plante exotice au fost realizate din flori, fructe, seminte, resturi de plante uscate sau din diferite esente de lemn. In zone subtropicale cu specii de crotoni, ferigi, palmieri, begonii si orhidee vor fi fluturi, in zonele aride se vor gasi reptile printre plante suculente precum agave, aloe si euforbii, iar broastele testoase si vulturii se vor remarca in zone de desert cu variate forme de cactusi.

  In cadrul acestui eveniment, Ionela Mihuleac impreuna cu 45 artisti, majoritatea din Iasi, dar si din Cluj-Napoca, Baia Mare, Alba Iulia, Bucuresti, respectiv din Galway (Irlanda), vor expune lucrari de arta vizuala, sub genericul Inima. Lucrarile prezentate in cadrul celei de-a VII-a editii, doresc sa transmita un profund mesaj spiritual, dar si sa sugereze energia degajata de acest organ vital.

  Momentul artistic va fi sustinut de poetul George Pîrîu, care va recita din creatiile personale.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, între orele 9.00 – 16.00. Pretul unui bilet de intrare este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Va recomandam sa utilizati intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 33. "Scoala de Bani pe Roti" ajunge la Gradina Botanica "Anastasie Fatu"

  "Scoala de Bani pe Roti", caravana educativa organizata de Banca Comerciala Romana (BCR), ajunge la Iasi. In perioada 16 ianuarie - 1 martie 2018, la Gradina Botanica "Anastasie Fatu", copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani sunt invitati sa participe la atelierele interactive de educatie financiara organizate gratuit de specialisti in acest domeniu. Prin intermediul acestui program national de educatie financiara, tinerii din Iasi si din localitatile limitrofe vor avea ocazia sa parcurga diferite etape de intelegere si constientizare a modului in care se folosesc banii.

  Activitatile "Scolii de Bani pe Roti" se desfasoara zilnic, intre orele 9.00 - 17.00, intr-un camion special adaptat pentru acest eveniment.

  Mai multe informatii si inscrieri la adresa: https://www.scoaladebani.ro/peroti/.


 34. Dr. Kiril Vassilev – Academia de Stiinte a Bulgariei

  Workshop Romanian Grassland Database: evolutie istorica, status curent si perspective viitoare

  Avem deosebita placere de a va anunta ca dr. Kiril Vassilev de la Academia de Stiinte a Bulgariei – Institutul de Cercetare a Biodiversitatii si Ecosistemelor, custode adjunct al Bazei de date a pajistilor din Romania, va organiza un workshop pe aceasta tema la Gradina Botanica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

  Dr. Kiril Vassilev va prezenta aspecte interesante referitoare la aceasta baza cu date de vegetatie (RGD), cum ar fi evolutia istorica, status-ul actual si perspectivele viitoare.

  Workshop-ul va avea trei obiective principale:

  • Cum pot fi dezvoltate, din punct de vedere tehnic, baze mari, cu date de inalta calitate, in TURBOVEG, compatibile cu retelele internationale;

  • Cum pot fi realizate procesele de digitizare a datelor si de georeferentiere a ploturilor in conditii optime;

  • Ce beneficii poate oferi o asemenea baza de date si cum poate fi utilizata in studiul florei, vegetatiei si habitatelor la scara nationala si internationala;

  Workshop-ul va avea loc in sala de consiliu a Gradinii Botanice Anastasie Fatu, la ora 10, in data de 29 Noiembrie 2017. Acesta este deschis tuturor celor interesati de fitosociologie si bazele cu date fitosociologice, dar si in a contribui la dezvoltarea acesteia cu date personale sau din literatura. Participantii sunt rugati sa aduca laptop-urile personale si sa se inscrie la urmatoarele adrese de email: kiril5914@abv.bg, constantin.mardari@uaic.ro pana la data de 20 Noiembrie 2017.

 35. EXPOZITIE DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE – a XLI-a editie

  In cadrul celei de-a XLI-a editii a Expozitiei Flori de toamna , publicul este invitat la o incursiune in lumea culorilor, serele si sectiile exterioare fiind amenajate tinand cont de armonia cromatica a soiurilor de crizanteme, tufanele, dovleci sau varza decorativa cultivate in Gradina Botanica.

  Exponatele reunesc 110 soiuri de crizanteme (Chrysanthemum x grandiflorum), aranjate intr-o mare diversitate de forme si culori care definesc tipuri de inflorescente cunoscute sau mai putin cunoscute. Pe langa culoarea traditionala – galbenul – crizantemele retin si prin nuante puternice precum violet, lavanda, roz, visiniu, bronz, alb si rosu.

  Din colectie vor fi prezentate 125 de soiuri de tufanele in aranjamente si mozaicuri florale sau diferite forme de cultura dirijata: pom, cascada, evantai, coloane etc.

  Ca genitori pentru varietatile horticole actuale sunt expuse specii spontane ale genului Chrysanthemum s.l., iar intre acestea si Chrysanthemum indicum L. , considerata specie parentala. De asemenea, sunt expuse 26 specii anuale sau perene ce apartin genurilor Argyranthemum, Dendranthema, Ismelia, Euryops, cu origine in diferite zone ale globului: Africa, Pirinei sau Insulele Canare.

  Vor fi expuse 130 de esantioane de fructe si seminte care provin de la specii cultivate in diferite sectii, grupate in functie de zonele de origine biogeografica si insotite de planse cu explicatii referitoare la biomurile caracteristice fiecarui continent, dar si la adaptarile specifice conditionate de factorii de mediu.

  Exponatele cu ardei decorativi reunesc 110 soiuri ale genului Capsicum , care sunt foarte diferite ca port, forma si culoare a fructelor. Intr-o zona special amenajata sunt prezentate 10 din cele 30 de specii ale genului Capsicum, dintre care pentru prima data in expozitie: Capsicum eximium, C. rhomboideum si C. cardenasii. Plansele care insotesc exponatele ofera informatii cu privire la originea si utilizarile ardeilor, indicii de iuteala pentru soiurile expuse, dar si curiozitati despre acest grup de plante. Noutatea acestei editii o reprezinta soiul 'Carolina Reaper' care apartine speciei Capsicum chinense, intrat in cartea recordurilor ca fiind cel mai iute soi de ardei cunoscut in prezent.

  Genul Solanum este reprezentat prin 10 specii si 3 soiuri, dintre care in premiera: marul diavolului (Solanum linnaeanum), diavolul violet (S. atropurpureum) si arborele cu cartofi (S. erianthum).

  De asemenea, sunt aranjate intr-un decor inedit, 200 de soiuri de dovleci decorativi care apartin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis (castraveti teposi africani), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) si 25 de soiuri de Lagenaria , alaturi de Momordica charantia (insulina vegetala sau castravetele amar) si Trichosanthes cucumerina (tartacuta sarpe), cu origini geografice in diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia. Zooformele topiare realizate din diferite soiuri de dovlecei si castraveti teposi, reflecta imaginatia, dar si creativitatea angajatilor gradinii.

  Colectia de varza cu valoare decorativa , alimentara si medicinala cu diferite origini, reuneste 3 specii (Brassica oleracea, Brassica elongata si Brassica juncea), 6 soiuri si 60 hibrizi F1, insumand aproximativ 6.000 de exemplare, care vor deveni mai intens colorate pe masura ce temperaturile devin negative.

  Vernisajul va avea loc in sera expozitionala, sambata, 28 octombrie, ora 11.00. In cadrul evenimentului, momentul artistic muzical este sustinut de Essenza Quartet , in urmatoarea componenta: Diana Maria RISNICERU (oboi), Patricia IACOB (vioara), Ruxandra TROFIN (viola) si Diana Maria MERTIC (violoncel).

 36. Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-17.00, pana duminica, 19 noiembrie 2017.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto

 37. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE SI TOXICE

  Micologi de la Gradina Botanica, studenti si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza expozitia de ciuperci comestibile si toxice, colectate din paduri de foioase si conifere din judetele Iasi, Neamt si Suceava.

  Incepand de sambata, 7 octombrie 2017, ora 12.00, pana duminica, 8 octombrie 2017, ora 16.00, vor fi prezentate esantioane cu specii comestibile (hribi, galbiori, hulubite, porcani, rascovi) si specii toxice (buretele viperei, palaria sarpelui, gheba pucioasa), dar si specii mai putin cunoscute. Fiecare esantion va avea denumire stiintifica si populara, precum si diagnoze unde sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice.

  Expozitia poate fi vizitata in serele noi. Pretul de intrare este de 5,00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3,00 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 38. EXPOZITIE DE AZALEE SI CAMELII

  In perioada 4 februarie – 5 martie 2017, va invitam sa descoperiti florile iernii asa cum mai sunt cunoscute azaleele, dar si camelii, considerate plante simbol în cultura unor popoare asiatice.

  Colectia grupeaza numeroase exemplare care se remarca prin coloritul intens al florilor si varste de peste 40 de ani. Aranjamentele florale realizate de angajatii gradinii botanice sunt combinate cu fragmente de lemn, piatra sau deseuri vegetale.

  In spatiul expozitional sunt prezentate specii exotice care pot fi explorate cu ajutorul simtului tactil precum si alte plante decorative prin frunze (crotoni, ficusi, dracene, ferigi, dafini, begonii), prin flori (orhidee, fresii, heliconia) sau habitus (palmierul evantai, cicas, cactusi si plante suculente).

  In acelasi spatiu, Ionela Mihuleac impreuna cu 44 de artisti plastici din Iasi, dar si din alte orase, expun lucrari de arta vizuala sub genericul Inima, eveniment ajuns la a VI-a editie.

  In ziua de 4 februarie, ora 11.00, Ruxandra-Maria Tun si Abou Ainain Sammy, din clasa de vioara de la Palatul Copiilor, coordonati de profesor Lacramioara Matei vor prezenta un moment muzical.

  Sponsor: Royal Tea & Coffee Iasi

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00 - 16.00.
  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Va recomandam sa utilizati intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 39. EXPOZITIE DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE – a XL-a editie

  Vernisajul expozitiei va avea loc sambata, 29 octombrie, orele 11.00, in sera expozitionala a Gradinii Botanice ,,Anastasie Fatu” din cadrul Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, fiind dedicat aniversarii a 200 de ani de la nasterea profesorului Anastasie Fatu si implinirii a 160 de ani de la fondarea primei gradini botanice din Romania. Evenimentul ajuns la cea de a XL-a editie reprezinta o manifestare cu traditie in scopul prezentarii colectiilor cu o valoare patrimoniala deosebita - crizanteme si tufanele, varza, dovlecei si ardei decorativi, precum si numeroase esantioane de fructe si seminte care provin de la plante cultivate in sectiile gradinii.

  Speciile genului Chrysanthemum, dar mai ales varietatile horticole care fac parte din colectiile Gradinii Botanice, vor fi expuse in forme si aranjamente inedite atat in spatiile exterioare, precum si in sera expozitionala, fiind insotite de explicatiile privind nomenclatura, formele de cultura, originea si apartenenta acestora la diferite categorii si domenii de utilizari practice – crizantema alimentara, aromatizanta, crizanteme folosite in extractia de insecticide, crizantema medicinala si crizantema folosita in China pentru aportul de pigment in obtinerea de noi soiuri. Vor fi prezentate informatii referitoare la traditia culturii crizantemelor in Asia si, mai ales, a introducerii acestora in cultura in Europa si America. Importanta acestei plante deriva in principal din calitatile sale estetice exceptionale, fiind recomandata pentru orice eveniment, dar si din faptul ca face parte din categoria speciilor cu inflorire in sezonul autumnal spre hivernal. O atentie deosebita s-a acordat modului de prezentare a speciilor si soiurilor, fiind evidentiata originea si primele utilizari ale crizantemei in China si Japonia, inca din secolul al XV-lea i.H., urmarindu-se traseul introducerii acestor plante in Europa si in America, unde au castigat pe deplin recunoasterea si aprecierea pe baza calitatilor deosebite ale varietatilor create in fiecare zona unde s-au dezvoltat si tehnici noi de inmultire.

  In tara noastra, cultura crizantemei a urmat tendinta generala de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create soiuri cu valoare decorativa deosebita. In cadrul expozitiei sunt expuse si soiuri obtinute in cadrul Gradinii Botanice, omologate si mentinute de peste 40 de ani in colectiile acestei institutii. Pe langa cele 12 soiuri romanesti de Chrysanthemum indicum – tufanele (Armonie, Autumnala, Bicolor, Paloma etc.) si 10 soiuri de Chrysanthemum x grandiflorum (Orizont, Profira, Romica, Tamara, Lucian Corneliu, Carmen, Asfintit, Anica etc.) vor fi expuse si alte soiuri timpurii de crizanteme din sortimentul international, urmand ca pe parcursul expozitiei sa fie prezentate esalonat si soiurile semitimpurii si tarzii, putand fi admirate in aceasta perioada peste 120 de soiuri cunoscute sub numele de crizanteme si 135 de soiuri cunoscute sub numele de tufanele sau dumitrite, precum si 13 specii spontane care provin din Europa, Asia si Africa.

  Colectia genului Brassica (varza decorativa) reuneste 49 taxoni, ce apartin la 3 specii, 8 soiuri si 37 de hibrizi F1, care prezinta valoare stiintifica, ornamentala si terapeutica. Valoarea stiintifica a acestei colectii este evidentiata de evolutia plantelor prin poliploidie, iar importanta ornamentala a acestui gen este oferita de cromatica remarcabila si contrastul conferit de prezenta pigmentilor antocianici, precum si de valoarea terapeutica si alimentara, ce rezida din prezenta glucozinolatilor, izotiocianatilor, flavonoidelor, vitaminelor (C, K, A, B, E) si mineralelor (sulf, calciu, potasiu, mangan, cupru, fier, magneziu).

  De asemenea, vor fi prezentate 7 specii ale genului Capsicum si 45 de soiuri de ardei ornamentali, insotite de explicatii relevante cu privire la originea, istoria, mitologia, principalele utilizari, dar si aprecieri asupra indicelui de iuteala. Pentru prima data se prezinta soiul Ghost („Fantoma”) cu un indice mai mare de 1.000.000, considerat „periculos de iute”. In ultimii ani o atentie speciala s-a acordat speciilor apartinand genului Solanum, care sunt decorative prin frunze si fructe: S. aviculare, S. melongena si S. sisymbriifolium.

  Din familia Cucurbitaceae vor fi expuse 150 de soiuri si numeroase exemplare decorative prin forma, dimensiune si culoare, majoritatea cu valoare medicinala, apartinand unor specii din genul Cucurbita (C. pepo, C. maxima si C. moschata), 20 de soiuri din genul Lagenaria (L. siceraria), genul Luffa (L. cylindrica, L. acutangula si L. operculata, care este prezentata pentru prima data in colectie), dar si 8 specii din genul Cucumis („castraveti teposi africani”). Specia Momordica charantia („castravetele amar” sau „insulina vegetala”) cu o valoare medicinala remarcabila si Trichosanthes cucumerina („tartacuta sarpe”), introdusa pentru prima data in colectie.

  Cu acest prilej vor fi expuse 140 de esantioane de fructe si seminte. Tema generala se contureaza in jurul ideii de Fructe si seminte: tipare sau intamplare ?, dorind sa surprinda daca diversitatea fructelor si semintelor este aleatorie sau urmareste un tipar sau un plan predefinit in scopul perpetuarii speciilor.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-17.00, pana duminica, 20 noiembrie 2016.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto

 40. EXPOZITIE CU CIUPERCI COMESTIBILE SI TOXICE

  Expozitia poate fi vizitata în Complexul de sere, incepand de vineri, 23 septembrie 2016, ora 10:00, pana duminica, 25 septembrie 2016, ora 18:00.

  Pretul de intrare este de 5,00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3,00 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 41. Conf. dr. Snezana Cupara, Facultatea de Stiinte Medicale, Universitatea din Kragujevac, Serbia

  Conferinte sustinute

  • PLANTE MEDICINALE DIN SERBIA UTILIZATE FRECVENT IN TERAPIA NATURISTA
   17 mai, ora 11.00, in amfiteatrul B2, de la Facultatea de Biologie

  • FITOTERAPIA RATIONALA
   18 mai, ora 12.00, in Sala de Conferinte de la Facultatea de Farmacie a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi

  • TEHNOLOGII SI PLANTE MEDICINALE
   19 mai, ora 9.00, in Sala de Consiliu de la Gradina Botanica “Anastasie Fatu”


 42. Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!

  In perioada 18-22 aprilie 2016, Gradina Botanica din Iasi va organiza o serie de activitati educative, prezentari in aer liber si trasee tematice destinate in principal elevilor, in cadrul Programului Scoala Altfel: sa stii mai multe, sa fii mai bun!

  Specialisti din cadrul sectiilor Gradinii Botanice vor initia in diferite activitati ecologice elevi de la Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, Colegiul National “Garabet Ibraileanu” Iasi, Scoala Postliceala Sanitara a Liceului Tehnologic „Ovid Caledoniu” Tecuci.

  Programul de vizitare este zilnic, intre orele 9.00-19.00. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Voluntarii nu vor plati bilet de intrare.

  Programul activitatilor

  Galerie foto


 43. EXPOZITIE DE AZALEE SI CAMELII

  Gradina Botanica organizeaza, in perioada 13 februarie - 13 martie 2016, expozitia dedicata colectiei de azalee si camelii. Acest eveniment deschide ciclul manifestarilor aniversare, dedicate implinirii a 200 de ani de la nasterea medicului Anastasie Fatu si a 160 de ani de existenta a gradinii botanice.

  Colectia stiintifica prezentata reuneste cateva sute de exemplare de plante care se remarca prin cromatica, habitus si varsta de peste 40 de ani. Aranjamentele florale realizate cu multa sensibilitate de angajatii gradinii, sugereaza paradisul fragil al naturii, dar si adaptarile acestor specii de plante la conditii speciale de viata. Spatiul expozitional al serelor este pus in valoare si de alte specii exotice cu valoare decorativa deosebita: crotoni, ficusi, cicadee, arbori-umbrela, dracene, ferigi, marante, begonii, muscate, arborele de capsuni, mango, floarea flamingo, cactusi si plante suculente.

  In acelasi spatiu inedit, 42 de artisti plastici din Iasi, dar si din alte orase, expun lucrari de arta vizuala sub genericul Inima, eveniment ajuns la a V-a editie.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00 - 16.00.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Va recomandam sa utilizati intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 44. EXPOZITIE DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE

  Vernisajul are loc sambata, 31 octombrie, orele 11.00, în sera expozitionala a Gradinii Botanice ,,Anastasie Fatu” din cadrul Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Evenimentul cunoscut sub genericul Flori de toamna a ajuns la cea de a XXXIX-a editie , constituie un bun prilej de prezentare a unor colectii cu o valoare patrimoniala deosebita, reprezentate de crizanteme si tufanele, dovleci, varza si ardei decorativi.

  Speciile de crizanteme, dar mai ales soiurile si varietatile horticole indigene si exotice, cunoscute sau mai putin cunoscute sunt prezentate în mii de exemplare, atat în sectiile exterioare, precum si în sere. Materialul biologic cultivat exclusiv in Gradina Botanica este insotit de explicatii referitoare la nomenclatura, forme de cultura si importanta medicinala sau alimentara a crizantemelor .

  Dimensiunile, formele si culorile inflorescentelor reprezinta sursa pentru realizarea unor simboluri din crizantema, considerata floarea vietii. Diversitatea incredibila si frumusetea acestor plante valorificata de imaginatia cultivatorilor Gradinii Botanice fac din acestea mesageri ai simbolurilor fundamentale pentru cei care cauta esenta si adevarurile lumii inconjuratoare. Spirala realizata din crizanteme este conectata cu alte simboluri majore , prezentate în cadrul expozitiei – cercul si sfera, acestea fiind responsabile de transferul energiei cosmice catre pamant. Aceste forme transmit ideea de armonie si sugereaza un nou inceput.

  Sub genericul Calatoria fructelor si semintelor sunt expuse esantioane care provin de la specii cultivate in Gradina Botanica, precum si informatii inedite referitoare la modalitati proprii de raspandire, dar si adaptari ce permit raspandirea cu ajutorul vantului, apei, insectelor si omului.

  In cadrul evenimentului este invitata Ionela MIHULEAC - artist plastic, in calitate de coordonator a unui grup de copii cu varste intre 4 si 7 ani, autorii unor lucrari artistice, inspirate din natura, executate în cadrul Atelierului de ceramica .

  Elevi din clasele I-IV de la Scoala Gimnaziala Elena Cuza din Iasi, coordonati de profesor Luminita MURARIU, prezinta sub genericul Simfonia culorilor toamnei , acuarele pe suport uscat si suport umed, dactilopictura, colaje realizate cu materiale din natura, hartie si carton colorat.

  Gabriela ENASESCU si Lidia BOURCEANU de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, împreuna cu invitatii Liviu MUNTEAN si Ionut COPACEL de la Filarmonica „Moldova” Iasi, vor sustine momentul artistic intitulat Sinestezii cu muzica si flori . Programul va fi completat piese interpretate de corala Universitas, constituita din studenti ai Universtatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, sub coordonarea Gabrielei ENASESCU, dirijor Alexandru DARIE, iar la pian Profesor Smaranda ACATRINEI de la Colegiul National de Arta “Octav Bancila” din Iasi.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, între orele 9.00–17.00, pana duminica, 22 noiembrie.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Galerie foto


 45. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE SI TOXICE

  Micologi de la Gradina Botanica si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza expozitia de ciuperci comestibile si toxice, colectate din paduri de foioase si conifere din judetele Iasi, Bacau, Neamt si Suceava.

  Incepând de sambata, 10 octombrie 2015, ora 11.00, pâna duminica, 11 octombrie 2015, ora 18.00, vor fi prezentate esantioane cu ciuperci cunoscute sau mai putin cunoscute. Speciile vor fi insotite de diagnoze in care sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice.

  Expozitia poate fi vizitata în Complexul de sere, pretul de intrare este de 5,00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3,00 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 46. Simboluri vegetale si traditii populare dedicate solstitiului de vara

  Gradina Botanica, partener al Asociatiei Centrul Cultural International din Iasi , in cadrul primei editii a Festivalului Florilor de Tei care va avea loc la Iasi in perioada 15-23 iunie 2015, organizeaza in zilele de 22 si 23 iunie 2015, in intervalul orar 10.00-12.00, un atelier educativ dedicat persoanelor de toate varstele interesate de urmatoarele aspecte:

  - recunoasterea speciilor de tei;
  - diversitatea florei estivale;
  - aranjamente cu flori de câmp;
  - mitologie florala.

  Grupurile interesate se pot inscrie la adresa: iasi@festivalulflorilordetei.ro pentru participarea gratuita.

 47. Workshop pe tema conservarii fungilor

  Miercuri, 8 aprilie 2015, Profesorul Ahmed Abdel-Azeem de la Universitatea Canal-Suez, Ismailia, Egipt, Presedinte al Societatii Arabe pentru Conservarea Fungilor , in colaborare cu Societatea Micologica din Romania si Gradina Botanica "Anastasie Fatu" din Iasi, va organiza un workshop pe tema conservarii fungilor.


 48. Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!

  Gradina Botanica “Anastasie Fatu” din Iasi va organiza in perioada 6-10 aprilie 2015 o serie de manifestari educative si actiuni de constientizare a elevilor, in cadrul Programului Scoala altfel: sa stii mai multe, sa fii mai bun!

  Elevi de la Colegiul National "Garabet Ibraileanu" Iasi, precum si de la scolile "Bogdan Petriceicu Hasdeu", "Stefan Birsanescu" si "Ion Ghica" din Iasi, dar si de la alte institutii de invatamant preuniversitar, precum si studenti din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi vor participa la prezentari in aer liber realizate de specialisti din cadrul institutiei noastre privind conservarea plantelor. Pentru cunoasterea colectiilor de plante si a tipurilor de habitate din sectii vor fi organizate trasee tematice, iar impreuna cu grupul SistemIS se vor organiza actiuni de observare a avifaunei prezente pe teritoriul Gradinii Botanice.

  Vizitatorii vor putea sa primeasca explicatii de specialitate privind diferitele categorii de plante din sectiile gradinii botanice.

  Programul de vizitare este zilnic, intre orele 9.00-19.00. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Voluntarii nu vor plati bilet de intrare.

  Programul activitatilor


 49. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Vernisajul va avea loc sambata, 21 februarie 2015, orele 11.00, in sera expozitionala a Gradinii Botanice „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

  Evenimentul este dedicat colectiilor de plante exotice cultivate in conditii speciale si va debuta sub semnul Dragobetelui, a Martisorului si a Anului Nou chinezesc. Speciile de plante prezentate sugereaza spiritul acestor sarbatori, fiind asociate cu sentimentul renasterii naturii. Cu acest prilej vor fi expuse specii si soiuri cunoscute sau mai putin cunoscute de azalee si camelii, precum si numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale si tropicale: crotoni, dracene, cactusi, bromelii, orhidee, ficusi, palmieri, ferigi, peperomii, begonii, marante, fitonii si euforbii.

  In cadrul acestui eveniment Violeta RADU va expune fotografie artistica sub genericul „ dor de culoare ”, iar Adrian SILIVESTRU prezinta obiecte handcrafted in „ povesti dIN lemn ”. Creatiile artistice sunt inspirate si realizate cu materiale vegetale care provin din Gradina Botanica.

  Gabriela ENASESCU si Lidia BOURCEANU de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, impreuna cu invitatii Victoria BLEORTZ, Marian TOSU, Ionut COPACEL de la Filarmonica „Moldova” din Iasi si Traian HUDUMEAC de la Opera Nationala Romāna din Iasi, vor sustine momentul artistic intitulat „ Muzica, flori si necuvinte in casa sufletului tau ”.

  Expozitia va fi deschisa pana in ziua de 15 martie, intre orele 9.00-16.00.
  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Realizarea de fotografii este permisa si gratuita.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 50. EXPOZITIE DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE

  Vernisajul va avea loc sâmbata, 25 octombrie, orele 11.00, în sera expozitionala a Gradinii Botanice ,,Anastasie Fatu” de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Evenimentul cunoscut sub genericul Flori de toamna a ajuns la cea de a XXXVIII-a editie, ofera un bun prilej de prezentare a colectiei din genul Chrysanthemum, reprezentativa pentru acest moment al anului. Bogatia de specii, dar mai ales de varietati horticole este prezentata în mii de exemplare, în sectiile exterioare sau în sere. Exponatele se remarca prin diversitatea formelor de cultura sau a inflorescentelor intens colorate, fiind aranjate tinând cont de criterii stiintifice si estetice. Informatiile selectate ofera celor interesati posibilitatea îmbogatirii cunostintelor de botanica si de horticultura. Vor fi expuse 120 de soiuri cunoscute sub numele de crizanteme si 130 de soiuri cunoscute sub numele de tufanele sau dumitrite. Varietati de tufanele cu explicatii în alfabetul Braille si latin pot fi remarcate prin mirosul specific sau aspectul catifelat fiind expuse pe aleea destinata persoanelor cu dizabilitati de vedere.

  Aspectul autumnal este completat de numeroase exemplare deosebit de decorative din colectia de varza ornamentala (Brassica, 2 soiuri si 31 hibrizi), ardei decorativi (Capsicum, 37 soiuri) sau de dovlecei si bostani (Cucurbita, 150 de soiuri). Unele dintre acestea sunt personalizate, reunite într-o zona de atractie si amuzament pentru vizitatori de toate vârstele.

  Un interes deosebit prezinta cele 140 esantioane de fructe si seminte ce apartin unor specii de plante naturalizate în diferite sectii, ordonate dupa criterii precise, de la condimentare, la tanante sau toxice si însotite de explicatii relevante foarte utile.

  Gabriela ENASESCU si Lidia BOURCEANU de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, împreuna cu invitatii, soprana Victoria BLEORTZ de la Filarmonica „Moldova” si tenorii Traian HUDUMEAC de la Opera Nationala Româna din Iasi si Liviu MUNTEAN de la Filarmonica „Moldova” Iasi, vor sustine un moment artistic intitulat Muzicã în colt de rai .

  Expozitia va fi deschisa zilnic, între orele 9.00–17.00, pâna duminica, 23 noiembrie 2014.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 51. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE, TOXICE SI OTRAVITOARE
 52. Specialisti de la Gradina Botanica si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie, organizeaza o expozitie cu peste 300 specii de ciuperci comestibile, toxice si otravitoare, colectate din paduri localizate în împrejurimile municipiului Iasi, dar si din judetele Bacau, Neamt si Suceava.

  Incepând de sâmbata, 20 septembrie 2014, ora 11.00, pâna duminica, 21 septembrie 2014, ora 19.00, vor fi prezentate esantioane proaspete cu Amanita phalloides (buretele viperei), cea mai toxica specie din România, precum si numeroase alte specii cunoscute sau mai putin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori si importanta în stabilitatea si sanatatea ecosistemelor naturale.

  Expozitia poate fi vizitata în Complexul de sere, pretul de intrare este de 5,00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3,00 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto

 53. Expozitie de fotografie cu specii protejate de amfibieni si reptile din Romania

  In perioada 5–8 iunie 2014, Asociatia Grupul Herpetologic Moldavica in colaborare cu Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza o expozitie de fotografii cu specii protejate de amfibieni si reptile din Romania. Evenimentul se adreseaza iubitorilor de natura de toate varstele, fiind inclus in ciclul de manifestari dedicate Zilei Internationale a Mediului.

  Fotografiile surprind intr-un mod artistic diversitatea acestor grupe de animale si rigoarea stiintifica a unor detalii specifice, fiind insotite de explicatii inedite. Imaginile sunt originale, realizate de membrii asociatiei, in perioada 2006–2014, cu prilejul unor expeditii de monitorizare si conservare a unor specii protejate de amfibieni si reptile din Romania.

  Expozitia va fi deschisa, intre orele 9.00–20.00, interval in care, membrii Grupului Herpetologic Moldavica vor raspunde la intrebarile vizitatorilor. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto

 54. Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!

  In perioada 07-11 aprilie 2014, Gradina Botanica “Anastasie Fatu” din Iasi va organiza o serie de workshop-uri, manifestari educative si actiuni de constientizare a elevilor, in cadrul Programului Scoala Altfel: sa stii mai multe, sa fii mai bun!

  Voluntarii, elevi de la Liceul Tehnologic “Petru Poni” din Iasi, dar si de la alte institutii de invatamant preuniversitar, precum si studenti din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, vor participa la actiuni de plantare de puieti de arbori, vor fi implicati in atelierele de lucru organizate sau vor participa la actiuni de educatie non-formala.

  Vizitatorii vor putea sa primeasca explicatii de specialitate privind diferitele categorii de plante din sectiile gradinii botanice.

  Gradina Botanica, in colaborare cu Grupul SistemIS, va organiza un aterier de lucru intitulat Sa descoperim natura, in cadrul careia vor fi realizate demonstratii practice, expozitii de fotografii si vor fi abordate discutii privind biodiversitatea. Grupul SistemIS va sustine o serie de prezentari ce vor viza importanta protectiei populatiilor de popandai.

  Programul de vizitare este zilnic, intre orele 9.00-17.00. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Voluntarii nu vor plati bilet de intrare.

  Programul activitatilor

  Galerie foto


 55. Expozitie de azalee si camelii

  Gradina Botanica „Anastasie Fatu“ a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita sa vizitati expozitia de azalee si camelii, deschisa in perioada 2 februarie – 2 martie 2014.

  In acest sens au fost amenajate 2 noi compartimente in complexul de sere, care sunt destinate cultivarii exemplarelor din aceasta colectie stiintifica. Deoarece aceste plante necesita conditii speciale de cultura, in aceste spatii sunt monitorizate permanent conditiile de temperatura si umiditate. Unele exemplare cu varste de peste 40 de ani si inaltimi de peste 1,50 m sunt plantate direct in cuve, urmarindu-se permanent pH-ul solului. In conditiile climatice specifice Gradinii Botanice, aceste plante înfloresc incepand cu luna decembrie pana in luna martie.

  Majoritatea speciilor si soiurilor cultivate, care apartin genurilor Camellia sii Rhododendron, provin din Asia, unde sunt utilizate cu predilectie in decorarea gradinilor. Frecvent aceste plante sunt asociate cu exemplare de conifere, reusind sa dea o nota de eleganta, dar si de discretie.

  Pentru a pune in evidenta coloritul viu al florilor s-au folosit exemplare de tuia, chiparos sau molid dintre conifere, precum si diferite specii de ferigi, care prin luxurianta, sugereaza un strop de exuberanta intr-un spatiu care degaja o sobrietate tipic est-asiatica.

  Vizitatorii sunt asteptati zilnic, intre orele 9.00-16.00, sa redescopere frumusetea uneia dintre cele mai importante colectii. Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 56. Susanne Dombrowski si Evelyn Wolfram-Schilling, de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Zurich in vizita la Gradina Botanica din Iasi

  Dr. Susanne Dombrowski - Directorul Programelor de studii universitare din cadrul Institutului pentru Biotehnologie si dr. Evelyn Wolfram-Schilling - cercetator specialist in cadrul grupului de Fitofarmacie, al aceluiasi institut, de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Zurich, profesor asociat al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, au participat in perioada 22-26 octombrie 2013, in cadrul unui schimb de experienta organizat de Gradina Botanica, in colaborare cu doctoranzi din cadrul Laboratorului de cercetare a fungilor, de la Facultatea de Biologie, cu specialisti din cadrul Centrului Integrat de Studii in Stiinta Mediului pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (CERNESIM) din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice Bucuresti, Centrul de Cercetari Biologice "Stejarul" - Piatra Neamt, cadre didactice si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Farmacognozie de la Facultatea de Farmacie a Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi.

  In cadrul programului au fost prezentate rezultatele cercetarilor si oferte de colaborare, semnandu-se un Memorandum de colaborare stiintifica intre Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Stiinte Aplicate din Zurich (ZHAW).

  Galerie foto


 57. EXPOZITIE DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE
 58. Duminica, 20 octombrie, orele 11, in Sera Expozitionala a Gradinii Botanice va avea loc deschiderea celei de-a XXXVII-a editii a Expozitiei FLORI DE TOAMNA, unde soprana Gabriela ENASESCU, impreuna cu invitatii sai, soprana Victoria BLEORTZ de la Filarmonica „Moldova” Iasi si tenorul Traian HUDUMEAC de la Opera Nationala Romana Iasi, vor sustine un moment artistic intitulat Cantecul toamnei prin gingasia florilor.

  Si la editia din acest an colectiile genurilor Chrysanthemum, Cucurbita, Lagenaria, Cucumis, Echinocystis, Brassica , Capsicum si Solanum sunt valorificate estetic prin cromatica si forme de cultura inedite practicate doar in Gradina Botanica din Iasi. Speciile si soiurile foarte variate ofera un cadru de relaxare special, dar si posibilitatea imbogatirii cunostintelor despre diversitatea plantelor. La aceasta contribuie si numeroasele exemplare de plante exotice risipite printre crizanteme, dar mai ales esantioanele cu fructe si seminte care provin de la arbori si arbusti cultivati in sectiile Gradinii Botanice.
  Un element de noutate il constituie prezentarea esantioanelor de flori, fructe si seminte in functie de utilizarea speciilor de plante de la care provin, pe baza actiunii lor terapeutice: cardio-vasculare, digestive, respiratorii, dermatologice, nutritie si metabolism. De asemenea sunt expuse esantioane de la unele specii de plante toxice sau cu utilizari tinctoriale.

  Cu acest prilej se deschid spre vizitare 4 noi compartimente de sera, unde sunt expuse colectii cu specii de plante tropicale, cactusi si plante suculente.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00–17.00, pana duminica, 17 noiembrie.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto

 59. EXPOZITIE DE CIUPERCI COMESTIBILE, TOXICE SI OTRAVITOARE
 60. Specialisti de la Gradina Botanica si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie, organizeaza expozitie cu peste 200 specii de ciuperci comestibile, toxice si otravitoare, colectate din sectiile gradinii botanice, paduri din imprejurimile municipiului Iasi si din judetul Neamt.

  Incepand de sambata, 5 octombrie 2013, ora 11.00, pana duminica, 6 octombrie 2013, ora 18.00, vor fi prezentate esantioane proaspete cu Amanita phalloides (buretele viperei), cea mai toxica specie din Romania, precum si numeroase alte specii cunoscute sau mai putin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori si importanta in stabilitatea si sanatatea ecosistemelor naturale.

  Evenimentul marcheaza implinirea a 25 de ani, de la prima expozitie de ciuperci, organizata la Iasi, de catre profesorul Mihai TOMA, fondator al Societatii Micologice din Romania.

  Expozitia poate fi vizitata in holul corpului administrativ al Gradinii Botanice, pretul de intrare este de 5,00 lei, iar fotografiatul este liber.

  Galerie foto

 61. MESAJE CU FLORI IN EXPOZITIA CU SPECII DE PLANTE EXOTICE

  Duminica, 3 februarie, orele 11, va avea loc inaugurarea unei noi editii a expozitiei cu specii de plante exotice cultivate in Complexul de Sere.

  Acest eveniment ne ofera prilejul sa prezentam in Sera Expozitionala colectii de plante cu o valoare patrimoniala deosebita, ce se remarca prin bogatia de specii si soiuri, care provin din schimburi internationale cu gradini botanice de pe alte continente.

  Simboluri pline de mister din Estul indepartat se regasesc in diversitatea cromatica si formele cultivate, dar si in elemente utilizate pentru realizarea aranjamentelor florale.

  Din nou se vor remarca azaleele, cameliile si plantele dirijate in stil bonsai, elemente care sunt indisolubil legate de spatiul sino-japonez.

  Spatiul expozitional este pus in valoare si de numeroase exemplare de crotoni, dracene, ferigi, begonii, marante, orhidee, citrice, cactusi si plante suculente.

  Expozitia este deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pâna în data de 24 februarie. Pretul biletului de intrare este de 5 lei.

  Afisul expozitiei

  Galerie foto


 62. Inaugurarea EXPOZITIEI DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE

  Sambata, 27 octombrie, orele 11, in Sera Expozitionala a Gradinii Botanice va avea loc deschiderea celei de-a XXXVI-a editii a Expozitiei FLORI DE TOAMNA, unde va sustine un concert, Cvartetul EUTHERPE al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi, de la clasa conferentiar univ. dr. Constantin STANCIU.

  La editia din acest an colectiile genurilor Chrysanthemum, Cucurbita, Brassica, Capsicum si Solanum sunt valorificate estetic prin cromatica si forme de cultura inedite practicate doar in Gradina Botanica din Iasi. Speciile si soiurile foarte variate ofera un cadru de relaxare special, dar si posibilitatea imbogatirii cunostintelor despre diversitatea plantelor. La aceasta contribuie si numeroasele exemplare de plante exotice risipite printre crizanteme, dar mai ales esantioanele cu fructe si seminte care provin de la arbori si arbusti cultivati in sectiile Gradinii Botanice.

  Un element de noutate il constituie zona cu forme topiare realizate din plante anuale si perene. Aceste forme reprezinta, pe langa figuri geometrice, arabescuri, melci, fluturi, broaste testoase, pasari, veverite si ciuperci, aranjate intr-un spatiu special amenajat pentru copii, prin intermediul proiectului intitulat Initiativa trans-frontaliera pentru dezvoltarea unui spatiu ludic prin intermediul artei topiare pentru scopuri educative si de relaxare , finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007–2013 si cofinantat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

  Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00–17.00, pana duminica, 18 noiembrie.

  Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei.


 63. Duminica, 28 octombrie 2012, ora 12, studentii de la Facultatea de Teatru a Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi vor prezenta la Gradina Botanica spectacolul Emotii de toamna .

 64. Proiectul transfrontalier Topart, la final

  Gradina Botanica "Anastasie Fatu", unitate de educatie si cercetare din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Gradina Botanica din Chisinau, institut al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova au derulat in parteneriat in perioada 14.04.2011-13.10.2012 proiectul Initiativa trans-frontaliera pentru dezvoltarea unui spatiu ludic prin intermediul artei topiare pentru scopuri educative si de relaxare (TopArt) – MIS ETC code 937 – in cadrul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 , program finantat de Uniunea Europeana. Valoarea totala a proiectului este de 155.699,92 Euro din care 90% (140.129,93 Euro) sunt fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana, institutiile partenere contribuind cu 10%.

  Cele doua institutii partenere au imbunatatit prin intermediul proiectului serviciile culturale, educative si de relaxare specifice gradinilor botanice, cu un accent special pe elementele de arta topiara. In acest sens au fost organizate evenimente prilejuite de Ziua Internationala a Pamantului (22 aprilie), Ziua Internationala a Copilului (1 Iunie) si Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati (3 decembrie) prin care s-a urmarit atragerea unui numar cat mai mare de oameni in spatiul gradinilor botanice, pentru a-i delecta cu frumusetea peisajului natural si cea a aranjamentelor topiare. Angajatii celor doua gradini botanice au beneficiat de cursuri de formare pentru crearea si mentinerea formelor de arta topiara, realizate de un expert al Universitatii Suedeze de Stiinte Agricole si au facut un fructuos schimb de experienta privind tehnicile abordate in modelarea si intretinerea vegetatiei. Experienta acumulata a fost diseminata prin lucrarile celei de-a doua editii a Simpozionului Stiintific International „Conservarea diversitatii plantelor” organizat la Chisinau in perioada 16-19 mai 2012.

  In ultima luna de implementare a proiectului, efortul a fost concentrat pe crearea unui spatiu ludic cu elemente de arta topiara in cadrul Gradinii Botanice din Iasi. Gradina topiara va constitui un cadru original si atractiv pentru organizarea de manifestari artistice, culturale si educationale si va fi inaugurata sambata, 13 octombrie 2012, evenimentul prefatand manifestarile dedicate "Zilelor Universitatii".

  Intrarea in Gradina Botanica este libera pe tot parcusul zilei de 13 octombrie 2012.

  Galerie foto

  Mai multe detalii pe www.topart.uaic.ro

 65. Marti, 12 iunie 2012, Gradina Botanica va gazdui atelierul de educatie ecologica Pasarile de langa noi, coordonat de catre grupul Bios, la care vor participa copii de la Centrul de Plasament C. A. Rosetti. Programul manifestarii este variat si propune observarea pasarilor de pe lac, atelier si concurs de origami si, bineinteles, o vizita in Rosarium si Complexul de Sere.
  Galerie foto

 66. Sesiunea Stiintifica ACTUALITATI IN BIOLOGIA VEGETALA. DE LA ECOLOGIA MOLECULARA LA ECOLOGIA FITOCENOZELOR , Editia a XVIII-a, 1-3 iunie 2012, Cluj-Napoca – Jibou
  Programul Sesiunii

 67. 1 Iunie - Ziua Internationala a Copilului . Intrarea in Gradina Botanica este libera.
  IMAGINARE – Atelierul de arta Ionela Mihuleac expune cu acest prilej in Gradina Botanica instalatii din ceramica si lemn.
  Galerie foto

 68. 22 Aprilie - Ziua Pamantului
  Gradina Botanica a organizat o activitate de plantare a unor specii de arbori impreuna cu studenti din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
  Galerie foto

 69. Gradina Botanica va invita sa redescoperiti vitalitatea naturii chiar la inceputul lunii lui Faurar, cu prilejul deschiderii expozitiei Mesaje cu flori, care va avea loc duminica, 5 februarie 2012, ora 11.00.

  Editia din acest an ofera, pe langa diversitatea cromatica a florilor originare din diferite colturi ale lumii, masti realizate de studentii angajati la Gradina Botanica, reunite in simboluri ale multasteptatei primaveri. Acest anotimp a avut intotdeauna o importanta deosebita, iar oamenii l-au celebrat prin diferite ritualuri in care mastile au prezentat un rol deosebit. Inspirati de natura si utilizand produse din natura, a fost creata o diversitate uluitoare de masti: unele rudimentare, dar pline de semnificatii, ca cele din Africa sau Polinezia, altele elegante, ca cele venetiene sau foarte rafinate, asa cum au evoluat in final mastile din teatrul japonez Noh.

  Culorile calde sau puternice ale petalelor de azalee si camelii insotesc numeroase specii de plante tropicale si subtropicale, ce transmit mesaje intelese doar de cei care pretuiesc natura cu adevarat.

  Afisul expozitiei
  Galerie foto


 70. Gradina Botanica ,,Anastasie Fatu” a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi organizeaza sambata, 3 decembrie 2011, orele 1000, Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati , în cadrul proiectului Initiativa trans-frontaliera pentru dezvoltarea unui spatiu ludic prin intermediul artei topiare pentru scopuri educative si de relaxare (Topart) – MIS ETC Code 937 . Institutiile partenere din cadrul acestui proiect sunt Gradina Botanica ,,Anastasie Fatu” – unitate de educatie si cercetare din cadrul Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Gradina Botanica (Institut) a Academiei de Stiinte a Moldovei (Republica Moldova).
  Activitatile prevazute in cadrul acestui eveniment vor oferi informatii referitoare la elemente noi de arta topiara, cunoasterea si ocrotirea diversitatii plantelor, dar si curiozitati referitoare la colectii de plante din Complexul de Sere.
  Galerie foto

 71. EXPOZITIE DE FLORI, FRUCTE SI SEMINTE

  Gradina Botanica "Anastasie Fatu" a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a organizat in perioada 23 octombrie – 20 noiembrie 2011, cea de- a XXXV-a editie a Expozitiei FLORI DE TOAMNA . Evenimentul a fost dedicat Sarbatoririi a 155 de ani de la fondarea la Iasi, a primei gradini botanice din Romania, de catre medicul si naturalistul Anastasie Fatu .

  Deschiderea oficiala a avut loc in ziua de 23 octombrie, ora 11:00, in Sera Expozitionala, unde CORALA VOX ART'IS , coordonata de Profesor Bogdan COJOCARU , a sustinut un concert cu lucrari de Martian Negrea, Alexandru Pascanu, Vasile Spatarelu si Sabin Pautza.

  In spiritul unei adevarate traditii, au fost prezentate specii si soiuri de crizanteme, dar si forme de cultura ingrijite de specialistii Gradinii Botanice. Diversitatea cromatica, formele si dimensiunile florilor, precum si utilizarile inedite ale acestor plante au oferit informatii referitoare la traditia culturii crizantemelor in Asia si a introducerii acestora in Europa. Pe aleea destinata persoanelor cu dizabilitati de vedere, soiurile expuse au impresionat prin mirosul specific si aspectul catifelat.

  In cadrul expozitiei a fost prezentata o mare varietate de fructe si seminte, precum si numeroase forme decorative de varza, ardei, dovlecei si bostani, completate pentru prima data cu prilejul acestei editii, de culorile deosebite ale petiolului frunzelor de sfecla.
  Galerie foto

 72. Castigatorii concursului MESAJE CU FLORI organizat in perioada 6 februarie - 20 martie 2011

  Multumim tuturor participantilor la concursul organizat cu prilejul Expozitiei de plante exotice Mesaje cu flori , pe care ii asiguram de toata consideratia si pretuirea personalului Gradinii Botanice.

  Castigatori au fost desemnati autorii urmatoarelor mesaje si fotografii, care sunt invitati la Gradina Botanica, pana in ziua de 8 aprilie, intre orele 9:00 si 15:00.

  Sectiunea mesaje scrise:

  • Frumoase flori, fara de grai, purtati-mi pasii catre rai, un rai al bucuriei si al dorintelor implinite !


  • Din rozul petalelor as vrea sa-mi daruiesti vesnica ta frumusete.


  • Daca nu ai avea culoarea jucausa in obrajori,
   Daca nu ar exista surasul si zambetul buzelor tale,
   Daca gingasia copilariei tale ar disparea,
   Atunci nici florile nu ar mai fi flori !


  • Floarea reprezinta mesajul de dragoste al naturii fata de noi, oamenii.


  • Din culorile si puritatea florilor s-a nascut frumusetea si gingasia. Iar pentru noi, s-a nascut floarea florilor...

  Sectiunea fotografii:
   
                 

 73. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Gradina Botanica organizeaza incepand cu 6 februarie pana pe 20 martie 2011, expozitia cu specii de plante exotice MESAJE CU FLORI .

  In aceasta perioada, sera expozitionala reprezinta locul de intalnire pentru specii de plante care provin din padurile tropicale si subtropicale ale Asiei si Americii de Sud sau din savanele si deserturile Africii si Americii Centrale.

  In cadrul expozitiei vor fi prezentate diverse specii si soiuri din colectiile de azalee si camelii, conifere dirijate in stil bonsai, precum si peperomii, begonii, fitonii, marante, crotoni, euforbii, cactusi.

  Cu acest prilej se va organiza si un concurs de mesaje si de fotografii dedicate florilor care are scopul de a promova interesul pentru diversitatea speciilor de plante din colectiile Gradinii Botanice din Iasi.

  Tema concursului invita vizitatorii la un exercitiu de imaginatie prin mesajele scrise florilor din expozitie, precum si la valorificarea cunostintelor din domeniul artei fotografice. Prin intermediul mesajelor si al fotografiilor, participantii au posibilitatea sa exprime viziunea proprie asupra elementelor vegetale.

  In concurs sunt acceptate doar mesaje si fotografii originale de unic autor, care nu au mai participat la alte competitii. Participantii la concursul de mesaje au la dispozitie o banda de carton, cu dimensiunea de 300 x 50 mm. Continutul mesajului va fi in limba romana si nu trebuie sa depaseasca 30 de cuvinte. Fotografiile trebuie sa prezinte rezolutia minima de 300 dpi si dimensiunea de 3264 x 2448 pixeli. Doar fotografiile care indeplinesc aceste cerinte vor fi expediate in format jpg sau bmp, pe adresa gbot.is@uaic.ro, pana pe 20 martie 2011 (e-mailul sa nu depaseasca ca marime 10 MB).

  Concursul se adreseaza tuturor vizitatorilor care au achitat contravaloarea biletului de intrare.

  Primii 10 castigatori vor beneficia de intrare gratuita in Gradina Botanica, incepand cu luna aprilie, pana in luna decembrie 2011.
  Galerie foto

 74. Expozitie de flori, fructe si seminte

  Gradina Botanica ,,Anastasie Fatu" a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a organizat în perioada 23 octombrie – 14 noiembrie 2010 cea de-a XXXIV-a editie a Expozitiei Flori de toamna .

  Deschiderea oficiala a avut loc pe 23 octombrie, ora 11:00, in Sera Expozitionala, unde solistii Operei Nationale din Iasi au sustinut un moment vocal – instrumental.

  Duminica, 24 octombrie, de la ora 14:00, a avut loc concertul sustinut de cvartetul Presto de la Universitatea de Arte ,,George Enescu” din Iasi. Componenta Cvartetului Presto este urmatoarea: Amalia Elena Gisca - vioara I; Madalina Georgiana Dascalu - vioara a II-a; Georgiana Iulia Bordeianu - viola; Claudia Iuliana Mihuleac - violoncel. In concert s-au interpretat lucrarile compozitorilor Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvorak, Goran Bregovic, Jaqcues Offenbach, Astor Piazzola, Leo Delibes, Carlos Gardel si Doru Popovici.

  Editia din acest an este dedicata Sarbatoririi unui secol si jumatate de la fondarea Universitatii din Iasi. Crizantemele si tufanelele, ingrijite cu mare drag si pricepere de gradinarii nostri, au bucurat si cu aceasta ocazie ochii si sufletele tuturor celor care au venit sa le vada. La ceas aniversar, aceste flori vor sugera prin simboluri cele cincisprezece facultati ale Universitatii noastre, fiind semnul de recunostinta pentru toti cei care au contribuit cu mintea, inima si faptele la consolidarea acestui edificiu de stiinta si cultura.

  In cadrul expozitiei au fost prezentate 150 de soiuri de crizanteme din specia Chrysanthemum morifolium si 100 de soiuri de tufanele care apartin speciei Chrysanthemum indicum . Intre flori, sub genericul Pamantul care canta, Ionela MIHULEAC a expus lucrari artistice in ceramica.

  In acest an, toamna ne îmbie pe toti, mai mult ca niciodata sa descoperim semnificatii profunde în mirabila samanta.

  In cadrul expozitiei dedicate Anului International al Biodiversitatii este expusa o mare varietate de fructe si seminte care provin de la specii si soiuri de plante din colectiile Gradinii Botanice.

  Simboluri ale belsugului, prosperitatii si norocului, fructele si semintele sunt pretuite pretutindeni ca surse ale energiei care le-a asigurat implinirea. Doar ele reprezinta prosperitatea si rodnicia, fiind un semn al energiei regenerative.

  Formele decorative de dovlecei si bostani, de varza sau de ardei, alaturi de raritati ca susanul salbatic, caigua, colt de mamut sau curiozitati precum castravetele grenada, maclura, carmaz, arborele pagodelor vor, mai mult ca niciodata, sa reaminteasca tuturor ca VIATA INCEPE CU NOI, PENTRU VOI !
  Galerie foto

 75. Monitorizarea pasarilor comune – Intalnire pentru pregatirea voluntarilor de monitoring, 23-25 aprilie

  Monitorizarea Pasarilor Comune (MPC) este un program generic de monitorizare a pasarilor. Programul este destinat iubitorilor naturii care recunosc cu siguranta speciile comune si frecvente. Identificarea si numararea speciilor de pasari se efectueaza doar de doua ori pe an, intre 15 aprilie si 15 iunie, iar ca o facilitare mai mare zona monitoringului este stabilita de fiecare voluntar.

  Societatea Ornitologica Romana, coordonatorul programului MPC, impreuna cu Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a organizat o intalnire pentru pregatirea voluntarilor noi de monitoring in data de 23-25 aprilie la Iasi.

 76. Workshop pe tema Construirea scorburilor artificiale pentru pasari si lilieci

  Asociatia pentru Protectia Liliecilor din România împreuna cu Grupul Bios, Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Grupul Scolar „Constantin Brâncusi” din Iasi a organizat sâmbata, 20 martie 2010, între orele 10:30 si 12:30 un workshop pe tema: „Construirea scorburilor artificiale pentru pasari si lilieci”.

  Evenimentul s-a desfasurat în cadrul proiectului „Tineri pentru mediu” si a avut loc în Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, cuprinzând o expozitie de fotografie, prezentari pe tema: „Pasarile si liliecii de lânga noi” si o activitate practica în care au fost realizate scorburi artificiale pentru pasari.
  La acest workshop au participat peste 50 de elevi si studenti.

  Proiectul „Tineri pentru Mediu” are ca scop implicarea tinerilor în conservarea pasarilor si liliecilor din mediul urban si se desfasoara în 4 judete din tara: Iasi, Harghita, Satu Mare si Sibiu. Proiectul este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.
  Afis workshop

 77. EXPOZITIE DE PLANTE EXOTICE

  Gradina Botanica "Anastasie Fatu" a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a organizat, in perioada 6 februarie - 8 martie 2010 , expozitia de plante exotice MESAJE CU FLORI . Evenimentul, care se repeta an de an, a devenit o adevarata traditie pentru comunitatea ieseana.

  Expozitia, o adevarata oaza exotica, cuprinde diverse specii si soiuri de plante decorative: orhidee, crotoni, begonii, ferigi, peperomii, ficusi, dracene, acalife, bromelii, precum si numerosi bonsai. De asemenea, vizitatorii pot admira o gama variata de aranjamente florale cu azalee, camelii, orhidee, fresii, floarea flamingo, crinul pacii si crinul de iarna.

  Colectia de azalee si camelii, flori de o frumusete rara, va fi punctul de atractie al expozitiei. Azaleele sunt originare din Orientul Indepartat (China, Japonia, Coreea). Considerata cea mai frumoasa floare a iernii, azaleea incanta privirea prin florile de diferite culori (rosu, corai, lila, violet, roz, carmin, alb). Camelia, originara din regiunile tropicale si subtropicale din Asia de Sud-Est, China si Japonia, oarecum diferita fata de azalee, o egaleaza in frumusete si rafinament, prin tonurile de rosu, roz si alb.

  In colectia Gradinii Botanice din Iasi exista 35 de soiuri de azalee si 12 de camelii. Cele doua specii au nevoie de o ingrijire speciala, deoarece prefera temperaturile scazute, motiv pentru care infloresc numai in perioada sezonului rece, iar odata cu venirea primaverii intra intr-o perioada de "repaus".
  Galerie foto

 78. Expozitia Flori de toamna – Editia a XXXIII-a a fost deschisa in perioada 18 octombrie 2009-8 noiembrie 2009.

  TEMA EXPOZITIEI: CRIZANTEMA IN MITURI SI SIMBOLURI

  Editia din acest an a Expozitiei „Flori de toamna” , constituie o invitatie pentru a descoperi farmecul unor exprimari ale artelor nobile, in estetica carora sunt reunite povestiri si simboluri cu si despre crizanteme. Va propunem aceasta tema, deoarece intotdeauna, crizantemele au surprins prin cromatica si miros. Originea acestor flori o vom sugera prin imbinarea armonioasa a formelor si culorilor, in care veti putea gasi o farama din intelepciunea popoarelor aflate „la capatul lumii”, asa cum credeau vechii europeni. Astfel, vor fi prezentate 130 de soiuri de crizanteme care apartin speciei Chrysanthemum morifolium si peste 70 de soiuri de tufanele care apartin speciei Chrysanthemum indicum.

  In spiritul unei adevarate traditii, pentru a intregi atmosfera unei toamne de neuitat, vor fi expuse numeroase soiuri si forme decorative din genurile Cucurbita (dovlecei si bostani), Brassica (varza) si Capsicum (ardei).

  Exponatele de pe aleea destinata persoanelor cu dizabilitati de vedere vor aduce un omagiu inventatorului sistemului de scriere care ii poarta numele, Louis BRAILLE (1809 – 1852), de la nasterea caruia se sarbatoresc 200 de ani.

  Un aspect inedit al acestei editii este reprezentat de colectia de fructe si seminte care provin de la specii lemnoase de pe toate continentele, care sunt cultivate in sectiile Gradinii Botanice.

  In deschidere Cvartetul Presto de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi va sustine un concert cu lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, Pietro Mascagni, Scott Joplin, Astor Piazzola, Carlos Gardel, Doru Popovici si altii. Componenta Cvartetului Presto este urmatoarea: Amalia Gisca - vioara I, Madalina Dascalu - vioara a II-a, Georgiana Bordeianu - viola, Oana Postolache - violoncel.
  Galerie foto

 79. In perioada 16 - 18 octombrie 2009 a avut loc Simpozionul Stiintific Conservarea diversitatii plantelor in situ si ex situ, Editia a VII-a , organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Gradina Botanica „Anastasie Fatu” si Laboratorul de Biologie Vegetala din cadrul Facultatii de Biologie in colaborare cu Gradina Botanica „Alexandru Borza”, Catedra de Taxonomie si Ecologie de la Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.

 80. In perioada 1 februarie - 28 februarie 2009 au putut fi admirate soiuri de azalee si camelii in Complexul de Sere.

 81. In perioada 22 decembrie 2008 - 15 ianuarie 2009 – Expozitie de masti traditionale realizate de elevii clasei I E, de la Scoala "Otilia Cazimir" Iasi, institutor Marilena Bisog.

 82. In Honorem – Prof. univ. dr. ing. Mandache Leocov la 80 de ani evenimentul aniversar a avut loc joi, 20 noiembrie 2008, in Sala Senatului Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

 83. Expozitia "Flori de toamna" – Editia a XXXII-a s-a desfasurat in perioada 26 octombrie – 16 noiembrie 2008.

 84. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Facultatea de Biologie, Departamentul de Biologie, Laboratorul de Biologie Vegetala si Gradina Botanica a organizat Sesiunea stiintifica anuala Conservarea diversitatii plantelor "in situ" si "ex situ" in perioada 23 - 25 mai 2008.

 85. Duminica, 3 februarie 2008, ora 11:00 s-a deschis expozitia de azalee si camelii "Magia florilor" care a putut fi vizitata in perioada 3 - 24 februarie 2008.

 86. Iarna in culori de sarbatoare – expozitia Cercului de pictura "Prietenii culorilor", Scoala "Nicolae Iorga", comuna Buhalnita, judetul Iasi, coordonator prof. Vasile Aioanei (800 premii din care 150 in competitii internationale) a avut loc in perioada 17.12.2007-15.01.2008.

 87. In perioada 12 - 14 noiembrie 2007 la Gradina Botanica s-a desfasurat o expozitie itineranta de postere reflectind Reteaua Natura 2000 in Romania.

 88. Duminica, 21 octombrie 2007, ora 11:00 s-a deschis cea de-a XXXI-a editie a expozitiei "Flori de toamna" care a putut fi vizitata in perioada 21 octombrie – 11 noiembrie.
 89. Tematica Expozitiei
 90. Expozitie de ciuperci comestibile, necomestibile si toxice in perioada 6 - 8 octombrie 2007.


Activitati nepermise pe teritoriul Gradinii Botanice:
 • aprinderea focului;
 • patrunderea, stationarea si spalarea autoturismelor;
 • ruperea plantelor de orice fel;
 • aruncarea hartiilor si ambalajelor in apa sau pe spatiul verde;
 • jocurile sportive si circulatia pe biciclete, role, trotinete etc;
 • intrarea cu animale de companie;
 • intrarea cu articole sportive;
 • practicarea saniusului;
 • plaja si scaldatul in lac;
 • pescuitul;
 • deplasarea pe spatiul verde;
 • intrarea dupa terminarea programului de vizitare, astfel: vara - dupa ora 20:00 si iarna - dupa ora 17:00.


 • Apa din izvoarele din Gradina Botanica nu este potabila. In ultimii ani, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a desfasurat un program de reamenajare si modernizare a Gradinii Botanice "Anastasie Fatu". Unul dintre programe presupune amenajarea izvoarelor care se gasesc in gradina. In acest scop s-au realizat verificari preliminare privind calitatea apei din aceste surse. Autoritatea de Sanatate Publica Iasi a efectuat analize chimice si bacteriologice constatind ca apa provenita de la izvoarele numite "La Lebada", "Izvorul Soseaua Munteni" si "Izvorul Strada Podgoriilor", situate in Gradina Botanica, nu poate fi folosita in scop potabil, fiind necorespunzatoare conform Legii apei nr. 458/2002 completata cu Legea apei nr. 311/2004.
  Accesul populatiei la aceste surse de apa este interzis, pentru a putea fi astfel prevenita utilizarea acestor ape in scop potabil.

  Servicii de specialitate:

  • intretinere plante de apartament
  5 lei/buc./zi
  • consultanta plante de sera
  50 lei/30 min. (numai cu programare telefonica)
  • determinari plante cultivate si spontane
  25 lei (numai cu programare telefonica)
  • preparare amestecuri de pamint
  8 lei/kg
  • intretinere bonsai
  3 lei/buc./zi
  • consultanta bonsai
  50 lei (numai cu programare telefonica)


  Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

  Sugestii, comentarii: Webmaster
  Copyright ©2024 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.