| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrologica | Flora Globului | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Laborator de micropropagare si prezervare a germoplasmei

Grupul de Cercetare pentru Micropropagarea si Prezervarea Germoplasmei – GERMOBIOTECH




O noua directie de cercetare, inceputa in secolul trecut in biologia vegetala si animala este cea a cultivarii celulelor, tesuturilor sau protoplastilor pe medii artificiale. Aceasta ramura a devenit foarte repede un domeniu de varf al cercetarilor in scopul cultivarii diferitelor organisme vii.

Cultura de celule este un proces in care celulele procariote sau eucariote cresc in conditii controlate. In practica, termenul de culturi celulare se refera la cultivarea celulelor derivate, in special, din eucariote pluricelulare.

Cultura de tesuturi presupune cresterea tesuturilor si/sau a celulelor separate de organismul donor. Acest proces se realizeaza prin intermediul unui mediu de cultura lichid, semi-solid sau solid. Termenul cel mai des intalnit in cazul plantelor este: culturi de tesuturi vegetale.

Cultura de organe este o tehnica derivata din metodele de cultivare a tesuturilor, in acest caz, organul ales fiind cel care va fi capabil sa-si desfasoare functiile in conditii diferite pana la refacerea organismului intreg.

Parti dintr-un organ sau organul in intregime pot fi cultivate in conditii artificiale, adica in vitro. Principalul obiectiv este sa se pastreze structura tesutului si sa se directioneze spre o dezvoltare normala. Este foarte important ca materialul vegetal sa fie intact, si nu lezat. Aceasta tehnica presupune o manuire grijulie atat a materialului vegetal cat si a celorlalte instrumente cu care se lucreaza.

In cadrul Laboratorului de Micropropagare si Prezervare a Germoplasmei din Gradina Botanica “Anastasie Fatu” se realizeaza multiplicarea unor specii de plante rare sau periclitate si a unor soiuri de plante cultivate in colectiile existente in aceasta institutie; de asemenea, realizarea unei colectii de seminte, conservate pe termen mediu si lung.

In acest sens, Laboratorul de Micropropagare si Prezervare a Germoplasmei este dotat cu: nisa chimica filtranta, hota cu flux laminar, lampa bactericida, camera climatica KBW 400, omogenizator Velp, agitator magnetic, balanta analitica Adam, masina de spalat sticlarie, autoclava AES 75, refractometru de laborator, stereomicroscop cu camera foto digitala, liofilizator cu sensor de vid Labconco.



Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.