| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrarium | Fitogeografica | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Sectia Dendrarium




Amplasament si suprafata

Sectia Dendrarium este amplasata in extremitatea sudica a Gradinii Botanice, pe un versant cu expozitie generala vestica si o inclinare medie de 7-8 grade.
Suprafata acestei sectii este de 18,029 ha.

Descriere

Colectiile de arbori si arbusti au fost grupate pe genuri si in functie de cerintele ecologice ale plantelor, urmarindu-se valorificarea potentialului stational local. In amenajarea sectiei s-a folosit stilul mixt, cu inclinatie spre cel peisager. La contact cu orasul, sectia este protejata de o perdea perimetrala arborescenta alcatuita, preponderent, din specii indigene rustice care au coronament des. Dendrarium-ul are o forma oarecum dreptunghiulara si prezinta o axa de simetrie orientata nord-sud ce marcheaza limita dintre subsectiile Gymnospermae si Angiospermae. Aleile pietonale, mai inguste, intersecteaza din loc in loc axa de simetrie si fac legatura cu toate punctele din sectie, inclusiv cu cele perimetrale.

Plantatiile cu rol predominant ameliorativ ocupa 33% din suprafata si sunt alcatuite din salcioara (Eleagnus angustifolia), plop alb (Populus alba), jugastru (Acer campestre), amorfa (Amorpha fruticosa), jugastru (Acer campestre), caprifoi tatarasc (Lonicera tatarica) si hurmuz (Symphoricarpos albus).

Plantatiile cu rol predominant de fixare a solului ocupa 2% din suprafata sectiei fiind amplasate pe portiunile de teren cu alunecari evidente si includ specii a caror sistem radicular este profund: stejarul (Quercus robur), nucul comun (Juglans regia) si nucul negru (Juglans nigra).

Plantatiile cu importanta ornamentala ocupa 9% din suprafata si sunt reprezentate prin grupuri de conifere: Pinus strobus (pinul strob), Picea pungens 'Argentea' (molidul argintiu), Thuja occidentalis 'Fastigiata' (tuia), Juniperus virginiana (ienuparul de Virginia), Juniperus communis 'Hibernica' (ienupar), Juniperus horizontalis (ienuparul orizontal), Pinus nigra var. nigra (pinul negru) etc.

Restul suprafetei sectiei este ocupata de colectii constituite pe genuri si in functie de cerintele ecologice ale plantelor. In apropierea intrarii din strada Munteni sunt intalnite colectiile de salcii (Salix alba, Salix babylonica, Salix fragilis etc.), plopi (Populus nigra, Populus alba, Populus tremula etc.), catina rosie (Tamarix ramosissima) si catina alba (Hippophae rhamnoides), apoi speciile de liliac (Syringa amurensis, Syringa villosa etc.).

In continuare pe acest traseu intalnim o piateta de unde se poate merge pe aleile cornilor (Cornus hemsleyi, Cornus torreyi, Cornus carlesi etc.), a artarilor si paltinilor (Acer pseudoplatanus 'Purpureum', Acer pseudoplatanus 'Cuculatum', Acer majalis etc.), a stejarilor (Quercus robur, Quercus rubra, Quercus cerris etc.), a colectiei de dracila (Berberis sibirica, Berberis thunbergii, Berberis julianae etc.), de carpen (Carpinus betulus si Carpinus orientalis), de aluni (Corylus colurna, Corylus avellana si Corylus maxima).

In jumatatea nordica a sectiei se mai afla colectiile de sorb (Sorbus aucuparia, Sorbus torminalis, Sorbus domestica f. pyriformis etc.), cotoneaster (Cotoneaster horizontalis, Cotoneaster microphyllus etc.), si de frasin (Fraxinus ornus, Fraxinus excelsior, Fraxinus pallisiae etc.). Colectia de Gymnospermae cuprinde soiuri si specii ale genurilor Abies, Chamaecyparis, Ginkgo, Juniperus, Taxus, Thuja, Picea, Pinus si Pseudotsuga.

Pentru asigurarea gradinii cu material saditor necesar imbogatirii colectiilor de plante, sectia Dendrarium dispune de o pepiniera impartita in :

  • parcela de inmultire pe cale sexuata a plantelor, germinarea semintelor facandu-se atat in ghivece, cat si la straturi;
  • parcela de multiplicare pe cale asexuata (vegetativa), prin butasire, marcotaj si altoire;
  • parcela de repicaje, unde puietii sunt cultivati pana in momentul transplantarii lor la loc definitiv.


Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.