| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrarium | Fitogeografica | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Sectia Ornamentala




Amplasare si suprafata

Sectia Ornamentala este amenajata la intrarea principala in Gradina Botanica, in zona pavilionului administrativ si a Complexului de sere. Ca suprafata, sectia dispune de 4 ha de teren si de 400 m² de sera, precum si 72,60 m² suprafata tratata ca solar, destinata colectiilor de plante care necesita pentru cultivare spatii protejate, dar si pentru cultura la sol a unor specii de plante utilizate ca flori taiate pe tot parcursul anului.

Aceasta sectie reprezinta o subunitate a Gradinii Botanice care vine in intampinarea publicului larg prin diversitatea, densitatea si modul de expunere a unor specii de plante cu valoare ornamentala si se prezinta ca expozitie cu caracter permanent, indeplinind astfel in principal rolul recreativ-cultural ca element fundamental care a stat la baza intemeierii Gradinii Botanice.

Descriere

Grupate in colectii, genurile Tulipa, Narcissus, Crocus, Hyacinthus, Muscari, sunt prezentate in spatiile tranzitorii ale sectiei, acestea oferind o gama coloristica foarte variata si trecand prin tot spectrul, devin o adevarata expozitie de culoare. In ultimii 10 ani, aceste genuri au dobandit o reala importanta datorita diversitatii soiurilor introduse in cultura in spatiile destinate sectiei ornamentale.

Parterul central al Gradinii Botanice este amenajat cu garduri vii de cimisir (Buxus sempervirens), platbande cu trandafiri si arabescuri realizate din Buxus si Taxus baccata (tisa), zona care se continua in acelasi stil peisagist si catre Sectia Biologica.

In fata cladirii pavilionului se afla piateta "Dr. Anastasie Fatu" in mijlocul careia se afla bustul primului director al Gradinii Botanice din Iasi, creatie a artistului emerit Eftimie Birleanu. Pe parcursul anului acest spatiu este amenajat cu specii si soiuri de plante anuale decorative prin flori, frunze sau port, functie de oferta floristica sezoniera.

In sectia Ornamentala sunt pusi în evidenta arborii si arbustii decorativi prin habitus si frunzis, aceasta sectie a Gradinii botanice detinand diferite varietati decorative ale unor taxoni ca: artarul american (Acer negundo 'Variegatum'), paltinul de câmp, (Acer platanoides 'Globossum'), paltinul de munte (Acer pseudoplatanus 'Purpureum'), corcodusul (Prunus cerasifera 'Pissardi'), ulmul pletos (Ulmus glabra 'Pendula'), dudul negru (Morus nigra 'Pendula'), otetarul rosu (Rhus typhina 'Dissecta'), salcamul japonez (Styphnolobium japonicum 'Pendula'), arborele de fier (Parrotia persica).

Pe aleea care separa Sectia Ornamentala de cea Fitogeografica sunt cultivate specii de gladiole si bujori. Bujorii sunt printre cele mai populare plante care se remarca în luna mai. Plante rustice, acestia atrag atentia prin forma tufelor care poate fi arbustiva la speciile: Paeonia delavayi, respectiv Paeonia x suffruticosa, a frunzelor si florilor la specia P. tenuifolia sau prin florile deosebite ale numeroaselor varietati horticole ale speciei P. officinalis.

Sezonul estival reuneste colectii impresionante de dalii (Dahlia sp.), gladiole (Gladiolus sp.), crini de toamna (Hosta sp.), crini salbatici sau crinii de o zi (Hemerocallis sp.).

Originare din Mexic, daliile sunt apreciate pentru inflorirea lor abundenta pe tot parcursul verii pana toamna tarziu. Florile sunt grupate in calatidii simple sau involte si au culori si forme foarte variate. Soiurile cultivate in prezent in Gradina Botanica provin din speciile Dahlia variabilis, D. coccinea, D. merkii si sunt grupate dupa forma ligulelor si a inflorescentelor.

O modalitate prin care Gradina Botanica din Iasi aduce in prim-plan cele doua functii importante – cea culturala si recreativa – o reprezinta formele topiare, iar Gradina Botanica detine experienta in practicarea artei topiare, aspect demonstrat de formele si parterele existente in cadrul Sectiei Ornamentale.

Toamna tarziu, pe aleea principala, in fata sectorului administrativ si in Complexul expozitional, cu ocazia organizarii expozitiilor anuale, sunt prezentate soiuri de crizanteme cultivate in forma de cascada, piramida, pom, tufis, forme expuse pentru prima data in Romania, la Gradina Botanica din Iasi.

Speciile si varietatile horticole ale genului Chrysanthemum sunt reprezentate la Gradina Botabnica din Iasi printr-un numar de peste 400 de taxoni, grupati intr-o colectie unicat în Romania ca marime, valoare stiintifica si mod de prezentare, fiind accesibila atat publicului larg, cat si specialistilor. Colectia de crizanteme pentru floare taiata (Chrysanthemum x grandiflorum) a Gradinii Botanice din Iasi grupeaza peste 200 de soiuri, inclusiv unele dintre primele cultivaruri introduse in Romania. Dintre soiurile mentinute in colectie, 32 de soiuri au fost selectate si obtinute in cadrul Gradinii Botanice din Iasi: ex. 'Andra', 'Asfintit', 'Carmen', 'Domnita Noptii', 'Gloria', 'Mary', 'Zarea'. In ultimii ani, o atentie speciala s-a acordat si colectiei de tufanele (Chrysanthemum indicum) care reuneste 200 de soiuri, dintre care 27 au fost obtinute prin munca de selectie si eforturile sustinute ale cercetatorilor si biologilor din aceasta institutie. Pe langa soiurile romanesti, se mentin in colectia de tufanele si alte soiuri cu deosebita valoare decorativa, sursa principala pentru amenajarea spatiilor exterioare ale Sectiei Ornamentale si pentru prezentarea acestora in forme inedite in cadrul expozitiilor tematice de toamna.

Subsectia pentru nevazatori




Gradina Botanica din Iasi a înfiintat în anul 1991, in cadrul sectiei Ornamentale o subsectie pentru nevazatori in scopul de a oferi posibilitatea persoanelor cu dizabilitati de vedere sa descopere olfactiv si tactil diferite specii de plante. Aceasta subsectie a fost reorganizata si extinsa in anul 2008, odata cu infiintarea unei alei destinate persoanelor cu dizabilitati de vedere.

Colectiile acestei subsectii grupeaza in principal plante medicinale, aromatice, condimentare sau ornamentale puternic parfumate, care pot fi recunoscute de persoanele cu deficiente de vedere datorita mirosului deosebit si senzatiilor pe care le creeaza la atingere. Toate speciile de plante expuse in aceasta subsectie sunt cultivate in ghivece individuale si plasate pe un soclu de lemn, la o inaltime accesibila tuturor vizitatorilor si sunt însotite de etichete speciale care ofera informatii referitoare la familia din care face parte specia expusa, denumirea stiintifica si populara a acesteia, utilizarea generala si originea geografica, informatii prezentate in alfabetul latin si in cel Braille.

Plantele expuse sunt selectate in functie de o serie de aspecte precum: prezenta la nivelul organelor vegetative a perilor aspri sau foarte fini, talia plantei (exemplare inalte sau pitice, solitare sau care formeaza mici tufe), prezenta perilor secretori cu rol in secretia unor compusi volatili. Astfel, persoanele cu dizabilitati de vedere se pot bucura de mirosul deosebit al unor specii din colectia de plante medicinale, care au utilizari variate, atat in medicina naturista, cat si ca plante condimentare si aromatice: busuioc (Ocimum basilicum), menta (Mentha viridis), levantica (Lavandula angustifolia), floare de perina (Anthemis tinctoria), pelin (Artemisia absinthium), isop (Hyssopus officinalis), salvie (Salvia officinalis), vindecea (Stachys officinalis), rozmarin (Rosmarinus officinalis), cimbru de gradina (Satureja hortensis), sovarf (Origanum vulgaris), menta pisicii (Nepeta mussinii), echinacea (Echinacea purpurea), galbenele (Calendula officinalis), condurasi (Tropaeolum majus).

Speciile de plante expuse variaza in functie de sezon si surprind cel mai bine caracteristicile anotimpului respectiv. Astfel, primavara si vara domina speciile anuale cu miros deosebit care fac parte din colectiile de plante ornamentale si medicinale ale subsectiei: craite (Tagetes patula), lamaita (Melissa officinalis), muscata (Pelargonium zonale), salvie (Salvia lavandulifolia), coada soricelului (Achillea millefolium), lemnul Maicii Domnului (Santolina chamaecyparissus), Agastache mexicana, A. foeniculum, Monarda citriodora, Iberis odorata, Cerastium tomentosum.


Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2023 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.