| Sistematica | Flora si vegetatia Romaniei | Ornamentala | Dendrarium | Fitogeografica | Biologica | Plante utile | Complexul de sere | Rosarium | Silvostepa Moldovei

Sectia Plante Utile




Amplasament si suprafata

Sectia ocupa o suprafata de 1,5 ha si este situata pe platoul central al Gradinii Botanice, fiind învecinata la Nord-Est cu Sectia Sistematica, la Vest cu Sectia Biologica, la Sud cu Sectia Dendrarium, iar la Sud-Est cu Sectia Rosarium.

Descriere

Prin tematica sectiei si transpunerea acesteia în teren se urmareste reprezentarea a peste 450 de taxoni vegetali pe principale grupe de utilitati, fiind expuse catre public colectii de plante utilizate în industria alimentara, specii de plante medicinale, aromatice si condimentare, melifere si furajere, tanante si tinctoriale, dar si specii de plante toxice.
  1. Subsectia plantelor utilizate în industria alimentara cuprinde taxoni sunt utilizati de om ca resursa de hrana, specii spontane si cultivate, de la care pot fi consumate radacinile, tulpinile, frunzele, fructele sau semintele, sau care pot fi prelucrate in vederea obtinerii de produse vegetale: grau (Triticum dicoccum, T. monococcum, T. aestivum), porumbul (Zea mays), mazare (Pisum sativum), naut (Cicer arietinum), lintea (Lens culinaris), soia (Glycine max), in (Linum usitatissimum), cartof (Solanum tuberosum), tomate (Solanum lycopersicum), ardei (Capsicum annuum), fasole (Phaseolus vulgaris), dovleac (Cucurbita pepo), spanacul (Spinacia oleracea), praz (Allium ampeloprasum), varza (Brassica oleracea), patrunjel (Petroselinum crispum).

  2. Subsectia plantelor medicinale cuprinde colectii de plante grupate în functie de organul sau sistemele de organe asupra carora acestea prezinta actiune terapeutica:
    • Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale inimii si sistemului circulator: usturoi (Allium sativum), tei argintiu (Tilia tomentosa), degetar (Digitalis purpurea), lacramioare (Convallaria majalis), talpa gastii (Leonurus cardiaca), sunatoare (Hypericum perforatum), anghinare (Cynara scolymus), isop mare (Agastache foeniculum);
    • Colectia plantelor utilizate în afectiuni ale sistemului digestiv: armurariu (Silybum marianum), pelin (Artemisia absinthium), cicoare (Cichorium intybus), papadie (Taraxacum officinale), coada soricelului (Achillea millefolium), gentiana (Gentiana lutea), galbenele (Calendula officinalis), fenicul (Foeniculum vulgare), marar (Anethum graveolens), chimen (Carum carvi), roinita (Melissa officinalis);
    • Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale sistemului nervos: hamei (Humulus lupulus), lavanda (Lavandula angustifolia), musetel (Matricaria chamomilla), sunatoare (Hypericum perforatum), valeriana (Valeriana officinalis), tei pucios (Tilia cordata), paducel (Crataegus monogyna), iedera (Hedera helix), mac (Papaver somniferum);
    • Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale sistemului respirator: patlagina ingusta (Plantago lanceolata), scaiul vantului (Eryngium campestre), cimbrisor (Thymus serpyllum), pin (Pinus sylvestris), brad (Abies alba) nalba mare (Althaea officinalis), ciubotica cucului (Primula veris), plamanarica (Pulmonaria officinalis), ventrilica (Veronica officinalis), toporasi (Viola odorata), isop (Hyssopus officinalis), urzica moarta (Lamium album).
    • Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale sistemului urinar: coada calului (Equisetum arvense), porumb (Zea mays), margeluse (Lithospermum officinale), urzica (Urtica dioica), luminoasa (Clematis recta), ghimpe (Ruscus aculeatus), papalau (Physalis alkekengi), papadie (Taraxacum officinale), patrunjel (Petroselinum crispum).

  3. Subsectia plantelor aromatice si condimentare cuprinde specii care sintetizeaza uleiuri esentiale, care pot fi valorificate cu succes in industria cosmetica si parfumerie, industria alimentara si industria farmaceutica: menta (Mentha x piperita), levantica (Lavandula angustifolia), cimbru de gradina (Satureja hortensis), busuioc (Ocimum basilicum), maghiran (Origanum majorana), rozmarin (Rosmarinus officinalis), marar (Anethum graveolens), patrunjel (Petroselinum crispum), coriandru (Coriandrum sativum), salvie (Salvia officinalis), fenicul (Foeniculum vulgare), tarhon (Artemisia dracunculus).

  4. Subsectia plantelor furajere si melifere cuprinde specii care sunt utilizate ca hrana pentru animale, asigurand obtinerea de produse animaliere calitative. Colectia plantelor furajere include specii precum: secara (Secale cereale), orz (Hordeum vulgare), ovaz (Avena sativa), lucerna (Medicago sativa), sfecla (Beta vulgaris), topinambur (Helianthus tuberosus). Colectia plantelor melifere include specii precum: salcam (Robinia pseudoacacia), tei pucios (Tilia cordata), roinita (Melissa officinalis), limba mielului (Borago officinalis), coriandru (Coriandrum sativum), catusnica (Nepeta cataria), menta de munte (Clinopodium nepeta).

  5. Subsectia plantelor rezinifere si cauciucofere cuprinde specii care sintetizeaza metaboliti secundari de tipul rasinilor: pin (Pinus sylvestris), brad (Abies alba), molid (Picea abies), cânepa (Cannabis sativa), hamei (Humulus lupulus), respectiv de tipul latexurilor (care sunt utilizati pentru obtinerea cauciucului): smochin (Ficus carica), arborele de gutaperca (Eucommia ulmoides), floare de ceara (Asclepias syriaca), dud alb (Morus alba), ai de padure (Asphodeline lutea), rostopasca (Chelidonium majus).

  6. Subsectia plantelor tanante si tinctoriale cuprinde specii care sintetizeaza metaboliti secundari de tipul taninurilor (utilizate pentru tabacirea pieilor brute): stejar (Quercus robur), castan comestibil (Castanea sativa), molid (Picea abies), salcie (Salix alba) si respectiv a substantelor care reprezinta o sursa importanta de coloranti naturali: morcov (Daucus carota ssp. sativus), floare de perina (Cota tinctoria), sofranel (Carthamus tinctorius), fenicul (Foeniculum vulgare), ceapa (Allium cepa), nuc (Juglans regia), carmaz (Phytolacca americana), roiba (Rubia tinctorum), alcana (Alkanna tinctoria), drobusor (Isatis tinctoria).

  7. Subsectia plantelor utilizate in igiena orala cuprinde specii care sunt incluse in preparate de tipul pastelor de dinti, apa de gura, spray-urilor si infuziilor destinate mentinerii sanatatii cavitatii bucale: patlagina (Plantago major), rozmarin (Rosmarinus officinalis), salvie (Salvia officinalis), busuioc (Ocimum basilicum), menta (Mentha x piperita), patrunjel (Petroselinum crispum), iarba de dinti (Acmella oleracea), cretisoara (Alchemilla vulgaris), ardei iute (Capsicum annuum), coada soricelului (Achillea millefolium), ceapa (Allium cepa), usturoi (Allium sativum), sunatoare (Hypericum perforatum), turita mare (Agrimonia eupatoria).

  8. Subsectia plantelor utilizate pentru intretinerea organelor de simt cuprinde specii care sintetizeaza principii active utilizate in mentinerea sanatatii ochilor: craite (Tagetes erecta), morcov (Daucus carota ssp. sativus), dovleac (Cucurbita pepo), a pielii: galbenele (Calendula officinalis), sunatoare (Hypericum perforatum), tataneasa (Symphytum officinale), arnica (Arnica montana), vindecea (Stachys officinalis), a nasului: busuioc (Ocimum basilicum), menta (Mentha x piperita), cimbru (Thymus vulgaris), levantica (Lavandula angustifolia), pin (Pinus sylvestris) si urechii: floarea soarelui (Helianthus annuus), musetel (Matricaria chamomilla), galbenele (Calendula officinalis).

  9. Subsectia plantelor toxice cuprinde specii care sintetizeaza compusi chimici care sunt toxici pentru om si animale, dar care, la recomandarea si sub atenta supraveghere a medicului, pot avea proprietati terapeutice valoroase: tisa (Taxus baccata), matraguna (Atropa belladonna), mutulica (Scopolia carniolica), maselarita (Hyoscyamus niger), ciumafaie (Datura stramonium), cânepa codrului (Eupatorium cannabinum), cucuta (Conium maculatum).


Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi

Sugestii, comentarii: Webmaster
Copyright ©2020 Gradina Botanica Iasi. Toate drepturile rezervate.