| Sistematica | Flora
si vegetatia Romaniei | Ornamentala
| Dendrarium | Fitogeografica
| Biologica | Plante
utile
| Complexul de sere
| Rosarium
| Silvostepa Moldovei
Sectia Plante Utile
Amplasament si suprafata
Sectia ocupa o suprafata de 1,35 ha si este situata
pe platoul central al Gradinii Botanice, fiind învecinata la Nord-Est
cu Sectia Sistematica, la Vest cu Sectia Biologica, la Sud cu Sectia
Dendrarium, iar la Sud-Est cu Sectia Rosarium.
Descriere
Prin tematica sectiei si transpunerea acesteia în
teren se urmareste reprezentarea a peste 450 de taxoni vegetali pe principale
grupe de utilitati, fiind expuse catre public colectii de plante utilizate
în industria alimentara, specii de plante medicinale, aromatice
si condimentare, melifere si furajere, tanante si tinctoriale, dar si
specii de plante toxice.
-
Subsectia plantelor utilizate în
industria alimentara cuprinde taxoni sunt utilizati
de om ca resursa de hrana, specii spontane si cultivate, de la care
pot fi consumate radacinile, tulpinile, frunzele, fructele sau semintele,
sau care pot fi prelucrate in vederea obtinerii de produse vegetale:
grau (Triticum dicoccum, T. monococcum, T.
aestivum), porumbul (Zea mays), mazare (Pisum
sativum), naut (Cicer arietinum), lintea (Lens
culinaris), soia (Glycine max), in (Linum usitatissimum),
cartof (Solanum tuberosum), tomate (Solanum lycopersicum),
ardei (Capsicum annuum), fasole (Phaseolus vulgaris),
dovleac (Cucurbita pepo), spanacul (Spinacia oleracea),
praz (Allium ampeloprasum), varza (Brassica oleracea),
patrunjel (Petroselinum crispum).
-
Subsectia plantelor medicinale
cuprinde colectii de plante grupate în functie de organul
sau sistemele de organe asupra carora acestea prezinta actiune terapeutica:
- Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale inimii
si sistemului circulator: usturoi (Allium sativum),
tei argintiu (Tilia tomentosa), degetar (Digitalis
purpurea), lacramioare (Convallaria majalis), talpa
gastii (Leonurus cardiaca), sunatoare (Hypericum
perforatum), anghinare (Cynara scolymus), isop mare
(Agastache foeniculum);
- Colectia plantelor utilizate în afectiuni ale
sistemului digestiv: armurariu (Silybum marianum),
pelin (Artemisia absinthium), cicoare (Cichorium
intybus), papadie (Taraxacum officinale), coada
soricelului (Achillea millefolium), gentiana (Gentiana
lutea), galbenele (Calendula officinalis), fenicul
(Foeniculum vulgare), marar (Anethum graveolens),
chimen (Carum carvi), roinita (Melissa officinalis);
- Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale sistemului
nervos: hamei (Humulus lupulus), lavanda (Lavandula
angustifolia), musetel (Matricaria chamomilla),
sunatoare (Hypericum perforatum), valeriana (Valeriana
officinalis), tei pucios (Tilia cordata), paducel
(Crataegus monogyna), iedera (Hedera helix),
mac (Papaver somniferum);
- Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale sistemului
respirator: patlagina ingusta (Plantago lanceolata),
scaiul vantului (Eryngium campestre), cimbrisor (Thymus
serpyllum), pin (Pinus sylvestris), brad (Abies
alba) nalba mare (Althaea officinalis), ciubotica
cucului (Primula veris), plamanarica (Pulmonaria
officinalis), ventrilica (Veronica officinalis),
toporasi (Viola odorata), isop (Hyssopus officinalis),
urzica moarta (Lamium album).
- Colectia plantelor utilizate in afectiuni ale sistemului
urinar: coada calului (Equisetum arvense), porumb
(Zea mays), margeluse (Lithospermum officinale),
urzica (Urtica dioica), luminoasa (Clematis recta),
ghimpe (Ruscus aculeatus), papalau (Physalis alkekengi),
papadie (Taraxacum officinale), patrunjel (Petroselinum
crispum).
-
Subsectia plantelor aromatice si
condimentare cuprinde specii care sintetizeaza uleiuri
esentiale, care pot fi valorificate cu succes in industria cosmetica
si parfumerie, industria alimentara si industria farmaceutica: menta
(Mentha x piperita), levantica (Lavandula
angustifolia), cimbru de gradina (Satureja hortensis),
busuioc (Ocimum basilicum), maghiran (Origanum majorana),
rozmarin (Rosmarinus officinalis), marar (Anethum graveolens),
patrunjel (Petroselinum crispum), coriandru (Coriandrum
sativum), salvie (Salvia officinalis), fenicul (Foeniculum
vulgare), tarhon (Artemisia dracunculus).
-
Subsectia plantelor furajere si melifere
cuprinde specii care sunt utilizate ca hrana pentru animale, asigurand
obtinerea de produse animaliere calitative. Colectia plantelor furajere
include specii precum: secara (Secale cereale), orz (Hordeum
vulgare), ovaz (Avena sativa), lucerna (Medicago
sativa), sfecla (Beta vulgaris), topinambur (Helianthus
tuberosus). Colectia plantelor melifere include specii precum:
salcam (Robinia pseudoacacia), tei pucios (Tilia cordata),
roinita (Melissa officinalis), limba mielului (Borago
officinalis), coriandru (Coriandrum sativum), catusnica
(Nepeta cataria), menta de munte (Clinopodium nepeta).
-
Subsectia plantelor rezinifere si cauciucofere
cuprinde specii care sintetizeaza metaboliti secundari de tipul
rasinilor: pin (Pinus sylvestris), brad (Abies alba),
molid (Picea abies), cânepa (Cannabis sativa),
hamei (Humulus lupulus), respectiv de tipul latexurilor
(care sunt utilizati pentru obtinerea cauciucului): smochin (Ficus
carica), arborele de gutaperca (Eucommia ulmoides),
floare de ceara (Asclepias syriaca), dud alb (Morus
alba), ai de padure (Asphodeline lutea), rostopasca
(Chelidonium majus).
-
Subsectia plantelor tanante si tinctoriale
cuprinde specii care sintetizeaza metaboliti secundari de tipul
taninurilor (utilizate pentru tabacirea pieilor brute): stejar (Quercus
robur), castan comestibil (Castanea sativa), molid
(Picea abies), salcie (Salix alba) si respectiv
a substantelor care reprezinta o sursa importanta de coloranti naturali:
morcov (Daucus carota ssp. sativus), floare de
perina (Cota tinctoria), sofranel (Carthamus tinctorius),
fenicul (Foeniculum vulgare), ceapa (Allium cepa),
nuc (Juglans regia), carmaz (Phytolacca americana),
roiba (Rubia tinctorum), alcana (Alkanna tinctoria),
drobusor (Isatis tinctoria).
-
Subsectia plantelor utilizate in
igiena orala cuprinde specii care sunt incluse in
preparate de tipul pastelor de dinti, apa de gura, spray-urilor
si infuziilor destinate mentinerii sanatatii cavitatii bucale: patlagina
(Plantago major), rozmarin (Rosmarinus officinalis),
salvie (Salvia officinalis), busuioc (Ocimum basilicum),
menta (Mentha x piperita), patrunjel (Petroselinum
crispum), iarba de dinti (Acmella oleracea), cretisoara
(Alchemilla vulgaris), ardei iute (Capsicum annuum),
coada soricelului (Achillea millefolium), ceapa (Allium
cepa), usturoi (Allium sativum), sunatoare (Hypericum
perforatum), turita mare (Agrimonia eupatoria).
-
Subsectia plantelor utilizate pentru
intretinerea organelor de simt cuprinde specii care
sintetizeaza principii active utilizate in mentinerea sanatatii
ochilor: craite (Tagetes erecta), morcov (Daucus carota
ssp. sativus), dovleac (Cucurbita pepo), a pielii:
galbenele (Calendula officinalis), sunatoare (Hypericum
perforatum), tataneasa (Symphytum officinale), arnica
(Arnica montana), vindecea (Stachys officinalis),
a nasului: busuioc (Ocimum basilicum), menta (Mentha
x piperita), cimbru (Thymus vulgaris), levantica
(Lavandula angustifolia), pin (Pinus sylvestris)
si urechii: floarea soarelui (Helianthus annuus), musetel
(Matricaria chamomilla), galbenele (Calendula officinalis).
-
Subsectia plantelor toxice cuprinde
specii care sintetizeaza compusi chimici care sunt toxici pentru
om si animale, dar care, la recomandarea si sub atenta supraveghere
a medicului, pot avea proprietati terapeutice valoroase: tisa (Taxus
baccata), matraguna (Atropa belladonna), mutulica
(Scopolia carniolica), maselarita (Hyoscyamus niger),
ciumafaie (Datura stramonium), cânepa codrului (Eupatorium
cannabinum), cucuta (Conium maculatum).
|